Evde yemek yapanlar, soğan keserken ağlamamak için sayısız püf noktası paylaşırlar. Bunlar arasında soğanı önceden buzdolabında soğutmak, buharları uzaklaştırmak için vantilatör kullanmak ve gözleri korumak için gözlük takmak gibi yöntemler yer alır. Ancak Cornell Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, gözyaşlarının akmasını engellemenin en iyi ve bilimsel olarak kanıtlanmış yolunu bulmuş olabilirler.
Yapılan araştırmaya göre, soğanları keserken gözyaşlarını en aza indirmenin en iyi yolu, keskin bir bıçak kullanarak yavaş ve kontrollü kesimler yapmak gibi görünüyor.
Soğan kesildiğinde, gözyaşı üretiminden sorumlu sinirleri bir bileşik salar. Bu nedenle bir fizikçi ekibi, bu bileşiğin nasıl salındığını araştırmaya karar verdi ve soğan keserken damlacıkların fırlamasını görselleştirip ölçtü.
Bunu yapmak için araştırmacılar, soğanları keserken neler olduğunu daha kolay görebilmek ve takip edebilmek için soğanları siyah sprey boya ile kapladılar. Ardından yüksek hızlı bir kamera kurdular ve soğanları kesmeye başladılar.
Araştırmacılar, özel bir giyotin kullanarak değişen kesme hızları ve 5 ila 200 mm arasında değişen bıçak kalınlıkları ile deneyler yaptılar. Daha ince, daha keskin bıçakların daha yavaş ve daha az enerjiyle hareket ederek daha az damlacık ürettiğini buldular. Öte yandan, daha kalın, daha kör bıçaklar, doğrudan gözünüze girebilecek yüksek hızlı parçacıkların patlamasına neden oldu.
Kör bıçaklar kesmeden önce soğanın kabuğunu bükdüğü için, basınç birikmesi meydana geldi ve bu da daha güçlü bir sıvı salınımına neden oldu. Kör bıçaklar, keskin bıçaklara göre 40 kat daha fazla parçacık üretti ve daha hızlı kesme hızları, daha yavaş hızlara göre dört kat daha fazla damlacık üretti.
Araştırmacılar ayrıca 12 saat boyunca buzdolabında bekletilmiş soğanlarla da deneyler yaptılar ve soğutulmuş soğanların oda sıcaklığındaki soğanlara kıyasla “belirgin şekilde daha fazla” damlacık saldığına dair bulgular elde ederek bu yaygın inancı çürüttüler.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/