Söyleşi: Yaprak Özer
Şöyle bir etrafınıza bakın yer gök kahve dükkanı, varsa yoksa espresso, machiato, flat white, americano ve diğer tüm çeşitler. Kahve dükkanlarının dışında “cafe point”ler çok moda. Benzin istasyonlarında, marketlerde, her yerde. Sektöre büyük gruplar giriyor, oyunun kuralı değişiyor.
Ben de kahve üzerinden Türk ekonomisini anlatması için bir kahveciyle buluştum. Göksal İzci, iyi eğitimli bir girişimci. Baristaol.com sitesinin kurucusu. Barista yetiştiriyor, ihraç ediyor, ithal ediyor… kahve pişirmeyi, içmeyi koklamayı, kahve hizmetini öğretiyor. Niye bir kahveciyle konuşuyorum, çünkü o yaşıyor, görüyor, dokunuyor! Kahveci olmak isteyen doktorları, mühendisleri ve diğer meslek sahiplerini anlattı. Gençlerin duygu ve istekleri tabii ki coşkulu, hayalleri kapsayıcı… İstedikleri de çok değil, huzur ve mutluluk. Bu uğurda Barista sertifikasını altın bileziklerine tercih etmek zorunda kalan profesyonellerin hikayesini dinledim.
Yaprak Özer: Türklerin kahve sevgisi nasıl gelişti sizce?
Göksal İzci: Sevgiden ziyade ekonomik. Ekonomi bizi kahveyi sevmeye itti. Farklı içecekler tatmak istediler, sosyal medya ya da yurt dışı etkisi diyelim. Alkol alamıyorlar yükselen fiyatlardan dolayı, siyah çaydan da ciddi uzaklaşma var. Kahvede sıkışıp kalıyoruz. Keyifli de bir şey. Kahve içerken sohbet edilebiliyor, kitapçıda buluşma ya da caddede bir noktada buluşma ritüeli kalktı. Artık buluşma noktalarımız kahve dükkanı markası oldu.
Yaprak Özer: Nasıl bir eğitim veriyorsunuz?
Göksal İzci: Eğitimin içeriği taleplerle şekilleniyor. Sektörel bazda işe yarayan kısımlarıyla işletme açmak isteyenlere eğitim içeriğini kişiselleştiriyoruz. İş modeli çıkarıyoruz, swot analizleri yapıyoruz. 5 günlük bir eğitim.
Yaprak Özer: Eğitime katılanlar ne oluyor?
Göksal İzci: Barista oluyor. Yurt dışına gitmek isteyenlere bir plan program çerçevesi çiziyoruz, kahve dükkanı açacaklara ya da mevcut girişime entegre edeceklere model sunuyoruz.
Baristalıkta altın kurallar ne? Baristadan ne beklenir? Altın bilezikli meslekten baristalığa nasıl bir yolculuk yapılıyor? Bir barista ne kazanır yurt dışında? Hangi coğrafyalar Türkiye’den barista alır?… farklı sorularım ve İzci’nin yanıtları youtube‘daki söyleşimizde.