Çilek, vişne, şeftali, kayısı, incir… Reçel kahvaltıların vazgeçilmezi; tatlı ve kurabiye yapımında, cheesecake’lerde ya da ev yapımı dondurmalarda da sıklıkla kullanıyoruz. Özellikle mevsiminde toplanan meyvelerden yapıldığında lezzetine diyecek yok.
Reçel yaparken, yazın tadını saklıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Önerdiğimiz bu yapım şeklinde meyve tadı ön planda, aşırı tatlı değil ve yapımı sadece 45 dakika sürüyor. Tek ihtiyacınız olan meyve, şeker, limon suyu ve temiz kavanozlar.
Temel Tarif
Bu tarif, hemen hemen her meyveyle kullanabileceğiniz temel formülü içerir:
Meyve ve şekerin oranı 2’ye 1’dir (ağırlık olarak). Ekşi vişne reçeli gibi birkaç istisna dışında, neredeyse her zaman bu formülü kullanabilirsiniz.
Bilmeniz gerekenler:
- Reçel için meyveleri soymaya zahmet etmeyin. Şeftali ve nektarin kabukları pişerken erir. Erik gibi meyvelerin kabuğu daha serttir, ancak parçalara ayrılır ve isterseniz çatalla çıkarabilirsiniz.
- Reçele her zaman bir tutam tuz ekleyin. Tüm yemeklerde olduğu gibi, tuz da ürünün lezzetini artırır.
- Bu tarifle 5 ila 6 bardak reçel elde edersiniz, bu da orta boyutta 5 ila 6 kavanoz reçel demektir.
Yapılışı
Tüm malzemeleri büyük, geniş bir tencerede karıştırın. Meyve karışımı başlangıçta çok fazla kaynayacağından, tencerenin sadece yarısı kadar dolu olmasına dikkat edin.
Karışımın yapışmaması için sık sık karıştırarak tüm pişirme süresi boyunca kaynatarak pişirin -bazı reçel tariflerinde bir saat veya daha uzun süre düşük ateşte yavaşça pişirilmesi gerekebiliyor-. Bu yöntemde ise reçel kaynadıktan sonra sadece 10 ila 12 dakika pişirilmesi yeterli oluyor.
Reçelin üstünde köpük oluşacaktır. Panik yapmayın; reçel pişerken köpüğün çoğu kaybolur. Köpüğün görünümünü beğenmezseniz, reçeli kavanozlara aktarmadan önce kaşıkla alabilirsiniz.
Hazır olduğunu nasıl anlarsınız?
Tencereden çıkardığınız kaşığa yapışan kalın bir kıvam arayın, ardından kaşıktan yavaşça damlayan iki damla olsun.
Dondurucu Reçeli
Reçelinizi dondurmayı planlıyorsanız, temiz ve dondurucuya uygun kaplara aktarın. Reçeli kavanozlara almak için huni ya da cam ölçü kapları kullanabilirsiniz. Kavanozları doldururken yaklaşık 1-2 cm boşluk bırakın ve tamamen soğumasını bekleyin, ardından kapağını kapatıp dondurucuya koyun. Yaklaşık 10-12 ay dondurucuda kalabilir ama daha uzun süre kalırsa kalitesi ve tadı bozulabilir.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/