Haşlanmış ya da közde pişirilmiş, koçanından koparılıp taze taze hazırlanan mısır yemek yaz mevsiminin en keyifli anlardan biri. Bununla birlikte, mısırın sağlığa faydaları tartışma konusu; faydalı besinler içerirken, kan şekeri seviyelerini yükseltebiliyor. Buna ek olarak, genetik olarak değiştirilmesiyle ilgili de merak edilen pek çok endişe var.
Mısır Nedir?
Mısır hem bir sebze hem de bir tahıl tanesi olarak kabul edilir. Koçanından koparıp yediğiniz tatlı mısır mutfak dünyasında genellikle sebze olarak kabul edilirken, patlamış mısır için kullanılan kuru tohumlar tam tahıl olarak sınıflandırılır.
Mısır, 9.000 yıl önce Meksika’da ortaya çıkmış ve dünyanın birçok yerinde orijinal adı olan “maize” ile bilinmektedir. Amerikan yerlileri bu ürünü ana besin kaynağı olarak yetiştirmiş ve hasat etmiştir.
Bugün, dünya çapında en yaygın tüketilen tahıl tanelerinden biridir.
Genellikle beyaz veya sarı renktedir ancak kırmızı, mor ve mavi renkleri de vardır.
Tatlı mısır, patlamış mısır, tortilla, polenta, cips, mısır unu, irmik, yağ ve şurup olarak yenir ve sayısız yemeğe eklenir.
Dahası, yakıt ve hayvan yemi olarak da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Son Derece Besleyici
Mısırın karbonhidrat oranı yüksektir ve lif, vitamin ve minerallerle doludur. Protein ve yağ oranı nispeten düşüktür.
Bir fincan (164 gram) tatlı sarı mısır şunları içerir
- Kalori: 177 kalori
- Karbonhidrat: 41 gram
- Protein: 5,4 gram
- Yağ: 2,1 gram
- Lif: 4,6 gram
- C Vitamini: Günlük değerin (DV) %17’si
- Tiamin (B1 vitamini): DV’nin %24’ü
- Folat (B9 vitamini): DV’nin %19’u
- Magnezyum: DV’nin %11’i
- Potasyum: DV’nin %10’u
Mısırdaki karbonhidratların çoğu nişastadan gelir – bu da ne kadar yediğinize bağlı olarak kan şekerinizi hızla yükseltebilir. Bununla birlikte, kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olabilecek lif oranı da yüksektir.
Aynı zamanda doğal olarak glütensiz bir besindir ve glüten hassasiyeti olanlar için de ideal bir seçenektir.
Öte yandan, işlenmiş mısır ürünleri çok besleyici olmayabilir, çünkü rafine yağ, şurup ve cipsler üretim sırasında faydalı lif ve diğer besin maddelerini kaybeder. Ayrıca, birçok işlenmiş üründe tuz, şeker veya yağ oranı yüksektir.
Sağlığa Faydalı Bitki Bileşikleri ve Lif İçerir
Mısır, sağlık açısından bir dizi fayda sağlayabilecek antioksidanlar ve bitki bileşikleri içerir.
Lutein ve Zeaksantin İçeriği Göz Sağlığına Fayda Sağlayabilir
Mısır, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) önleyebilen iki karotenoid olan lutein ve zeaksantin bakımından özellikle yüksektir.
Sindirim Sorunlarını Önleyebilir
Mısırdaki lif de sağlık açısından fayda sağlayabilir. Beslenmede lif alımı, kalp hastalığı ve çeşitli hastalıkların daha düşük riskiyle ilişkilendirilmiştir. Dahası, yeterince lif tüketmek sindirimi destekler ve sizi bağırsak sorunlarına karşı koruyabilir.
Özellikle mısır, sindirim sistemi iltihabı ile karakterize olan divertiküler hastalık da dahil olmak üzere belirli sindirim sorunlarına karşı koruma sağlayabilir.
Kan Şekerini Yükseltebilir ve Kilo Kaybını Önleyebilir
Mısır yüksek nişasta içerdiğinden kan şekerinizi yükseltebilir ve bazı kişiler için uygun olmayabilir.
Diyabeti olan kişilerin mısır da dahil olmak üzere nişastalı karbonhidrat alımını sınırlamaları gerekebilir.
Özellikle mısır alımı ve diyabete odaklanan araştırmalar sınırlıdır, ancak çalışmalar düşük karbonhidratlı diyetlerin diyabet yönetiminde daha etkili olduğunu göstermektedir.
Obezite ve tip 2 diyabeti olan 115 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, kalorilerin sadece %14’ünün karbonhidratlardan geldiği bir diyetle beslenmenin, günlük kalorilerin %53’ünün karbonhidratlardan alınmasına kıyasla daha istikrarlı kan şekerleri ve daha az ilaç ihtiyacı ile sonuçlandığı bulunmuştur.
Başta yüksek fruktozlu mısır şurubu olmak üzere diğer mısır ürünlerini daha az tüketmek diyabeti önlemeye yardımcı olabilir.
Son olarak, kilo vermeye çalışan kişiler mısırdan elde edilen nişastalı karbonhidrat alımını sınırlamak isteyebilir.
Harvard’da 133.468 yetişkin üzerinde yapılan 24 yıllık bir araştırmada, günlük ilave her mısır porsiyonunun 4 yıllık aralıkta 2 kg kilo artışıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Patates, bezelye ve diğer nişastalı sebzeler bu kadar fazla kilo alımına katkıda bulunmamıştır.
Genellikle Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerdir
Mısır, dünyada genetiği en çok değiştirilmiş ürünlerden biridir. Mısır bitkileri, verimi artırmak ve böceklere, hastalıklara veya zararlıları öldürmek için kullanılan kimyasallara karşı direnci artırmak için modifiye edilmektedir.
Genetiğiyle oynanmış mısır ve diğer ürünlerin insan sağlığı ve çevre güvenliği üzerindeki etkisi, beslenme alanında en çok tartışılan konulardan biridir. Mevcut araştırmalar sınırlı ve çelişkilidir.
Genetiği değiştirilmiş ürünleri tüketme konusunda endişeleriniz varsa, “GDO’suz” etiketi olan ürünleri tercih etmelisiniz.
Mısır Nasıl Pişirilir ve Kullanılır?
Mısır, beslenmenize birçok şekilde eklenebilen çok yönlü bir besindir.
Tatlı mısır ve koçan mısır, marketlerde ve pazarlarda taze, dondurulmuş ve konserve çeşitleriyle yaygın olarak bulunur.
Taze koçanlar ızgarada ısıtılarak veya kaynar suda pişirilerek hazırlanabilir. Genellikle eritilmiş tereyağı ve tuz ile servis edilirler. Mısırı kaynatmak yerine buharda pişirmenin ya da ızgara yapmanın, tanelerinin mikro besin öğelerini korumasına yardımcı olabileceği; kaynatmanın sebzelerin C vitamini gibi bazı vitaminleri kaybetmesine neden olabileceği belirtilmektedir.
Taneler çorbalara, salatalara, sebze yemeklerine eklenebilir ya da tereyağı veya zeytinyağı ve baharatlarla tek başına servis edilebilir.
Un ve kurutulmuş taneler gibi diğer mısır çeşitleri de kullanılabilir. İnce öğütülmüş mısır unu, su ve tuz ile tortilla yapabilirsiniz. Bunlar, dilimlenmiş parçaları yağ ve baharatlarla pişirerek ev yapımı cips haline getirilebilir.
Kaynak: www.healthline.com/nutrition