Çorba sadece kış aylarında mı içilir? Bu soğuk çorba tarifi her kaşıkta enfes lezzetler sunuyor.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1 demet yeşil soğan (5-6 sap) temizlenip ince doğranmış
- Tuzu ve taze çekilmiş karabiber
- 2 patates, soyulmuş ve küp şeklinde kesilmiş
- 1 su bardağı sebze suyu
- 1 ½ su bardağı bezelye
- 2 su bardağı bebek ıspanak veya sapları ayıklanmış ıspanak yaprakları
- Çırpılmış ekşi krema ve nohut kıtırları, servis için (isteğe bağlı)
Yapılışı
Buzlu su banyosu hazırlayın.
Orta boy bir tencerede tereyağını orta-yüksek ateşte eritin. Köpük azaldığında taze soğanları ekleyin, tuzla tatlandırın ve şeffaflaşana kadar karıştırarak pişirin. Patatesleri, sebze suyunu ve 3 su bardağı suyu ekleyin. Kaynatın, ardından ateşi orta-düşük dereceye indirin ve kısmen kapalı olarak 10 dakika pişirin.
Bezelyeleri ekleyin; yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika (dondurulmuşsa 2 dakika) pişirin. Ispanağı karıştırın ve ocaktan alın; 5 dakika bekletin.
Partiler halinde çalışarak çorbayı bir blendere aktarın ve çok pürüzsüz olana kadar 1 ila 2 dakika boyunca püre haline getirin. İsterseniz, hiç pürüz kalmaması için ince gözenekli bir süzgeçten geçirin.
Püre haline gelen çorbayı büyük bir kaseye aktarın; kaseyi buz banyosuna koyun. Ara sıra karıştırarak yaklaşık 30 dakika tamamen soğumaya bırakın. Hava geçirmez bir kaba aktarın ve en az 4 saat soğuyana kadar buzdolabında saklayın. Tuz ve karabiberle tatlandırın; kıvamı çok koyuysa daha fazla su veya sebze suyu ekleyerek inceltin. Küçük kaselerde, her birine bir kaşık ekşi krema, ıspanak yaprağı ve nohut çıtır ve bir tutam karabiber ekleyerek servis edin.