Malzemeler
- 1 kg şeftali, yarım ay şeklinde ince dilimlenmiş
- 1 su bardağı yaban mersini
- ⅓ su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı taze limon suyu
- ¼ çay kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası
- 1 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış
- Serpmek için pudra şekeri (isteğe bağlı)
Hamur Malzemeleri:
- ½ fincan tuzsuz tereyağı (küçük parçalar halinde kesilmiş)
- 100 gr krem peynir (küçük parçalara ayrılmış)
- 1,5 su bardağı un
- 2 çay kaşığı elma sirkesi
- ¼ çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Fırını önceden 190 dereceye ısıtın; fırın tepsisine yağlı kağıt koyun.
Hamur yapılışı:
Küçük parçalara kesilmiş tuzsuz tereyağı ve krem peyniri 2 ayrı kaseye koyun ve 15 dakika dondurun.
Un ve tuzu mutfak robotunda karıştırın. Krem peyniri ekleyin ve karışım kaba un haline gelene kadar karıştırın. Tereyağını ekleyin ve bezelye büyüklüğünden daha büyük parçalar kalmayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Mutfak robotunun üst kısmını çıkarın ve un karışımının üzerine 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı buzlu suyu eşit şekilde gezdirin. Tereyağı biraz daha küçük parçalar haline gelene ve parmaklarınızın arasına sıkıştırdığınız az miktarda hamur bir arada durana kadar karıştırın. (Hamur bu noktada hala oldukça kumlu ve kuru görünecektir. Sıkıştırıldığında bir arada durmazsa, çay kaşığı ile buzlu su ekleyin ve her eklemeden sonra birkaç kez karıştırın).
Hamuru streç film ile sarıp ellerinizle yanlardan ve üstten bastırarak bir araya gelmesini sağlayın, yuvarlayıp en az 2 saat soğutun.
Dinlenen hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde yuvarlak olarak açın ve fırın tepsisine aktarın.
Meyveleri, toz şeker, limon suyu, tuz ve mısır nişastasıyla bir kasede karıştırın.
Meyveleri açtığınız hamurların ortasına yerleştirin ve hamurun kenarlarını içe doğru katlayın. Hamurun üzerine yumurta sürün ve hafif pudra şekeri serpin.
Altın kahverengi ve ortası kabarcıklı olana kadar yaklaşık 1 saat 10 dakika pişirin. Fırın tepsisinde 10 dakika soğumaya bırakın, ardından galette’yi tel ızgaraya alın. Tamamen soğumaya bırakın. Çırpılmış krema ya da badem ve ceviz gibi kuru yemişlerle servis edin.