Kabak çekirdeğinin kendisi küçük olabilir, ancak besin değeri oldukça yüksek. Protein, sağlıklı yağlar, lif, magnezyum ve çinko gibi önemli mineraller açısından zengin olan kabak çekirdeği, mutfağınızda bulundurmanız gereken gıdalar listesinde yer almalı.
Atıştırmalık olarak yenebilen ya da farklı yemeklere eklenerek ekstra besin değeri kazandıran kabak çekirdeğinin sağlığa faydaları ve en iyi tüketim şekilleri hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz.
Kalp Sağlığını Destekler
Kabak çekirdeği, kalp sağlığını destekleyen lif ve doymamış yağlar açısından zengindir. Kabak çekirdeğindeki magnezyum, potasyum ve doymamış yağlar, kan basıncını düzenlemeye, iltihabı azaltmaya ve sağlıklı kolesterol seviyelerini desteklemeye yardımcı olur ve bunların tümü kalp sağlığı için çok önemlidir.
Kan Şekerini Sabit Tutmaya Yardımcı Olur
Protein, lif ve sağlıklı yağların karışımıyla kabak çekirdeği sindirimi yavaşlatabilir ve yemek sonrası kan şekeri artışlarını azaltabilir. Magnezyumun insülin duyarlılığını artırmada da rol oynadığını ve bunun da kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olduğunu unutmayalım.
Bitki Bazlı Protein
Bir avuç kabak çekirdeği yaklaşık 7- 8 gram protein içerir; bu da onu vejetaryenler, veganlar veya atıştırmalıklarına ve yemeklerine daha fazla protein eklemek isteyenler için tatmin edici bir bitki bazlı seçenek haline getirir.
Daha İyi Uyku ve Ruh Hali
Kabak çekirdeği, serotonin ve melatonin üretimini destekleyen bir amino asit olan triptofan içerir. Magnezyum ile birlikte bu kombinasyonun gevşeme, daha dengeli bir ruh hali ve potansiyel olarak daha iyi uyku ile bağlantılı olduğunu belirtiliyor. Ancak araştırmalar henüz kesin sonuçlara ulaşmış değil.
Antioksidan ve Antiinflamatuar Faydaları
Bu küçük tohumlar, antioksidan veya antiinflamatuar etkileri olan E vitamini, çinko, magnezyum ve polifenollerin kaynağıdır. Bu sayede antioksidan görevi görerek hücreleri hasardan korur ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.
Bağışıklık Fonksiyonunu Destekler
Çinko ve magnezyum içeriği sayesinde kabak çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu mineraller, bağışıklık hücresi fonksiyonunda ve hastalıklara karşı savunmada rol oynar.
Mutfakta Çok Yönlülük Sağlar
Besin değerlerinin yanı sıra uzmanlar kabak çekirdeklerinin günlük beslenem rutininize kolayca dahil edilebileceğini belirtiyor. Çiğ veya kavrulmuş, tek başına veya katkı maddesi olarak eşit derecede lezzetlidirler. Tatlı veya tuzlu olarak tüketilebilirler ve kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği veya atıştırmalıklara dahil edilebilirler.
Salatalara, yulaf ezmesine veya yoğurda ekleyebilir, smoothielere karıştırabilir, kavrulmuş sebzelerin üzerine serpebilir, makarna veya tahıl kaselerine karıştırabilirsiniz.
Çiğ mi, kavrulmuş mu daha iyi?
Kabak çekirdeği hem çiğ hem de kavrulmuş olarak yenebilir ve iyi haber şu ki, her ikisi de faydalıdır, ancak çiğ çekirdekler biraz daha fazla antioksidan ve ısıya duyarlı besin maddesi içerir.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/