Sofralarımızın demirbaşı tuz olmadan yediklerinden tat alamayanlardan mısınız? Günlük tüketim miktarı hakkında tartışmaların süredurduğu tuzun sağlığa zararlarını biliyor musunuz? Peki ya mevsim farklılıklarında tüketmeniz gereken tuz miktarına dair bir bilgiye sahip misiniz?
Tuz, sodyum ve klor elementlerinden meydana geliyor. Yapılan araştırmalar insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tuz miktarının günlük 6 gram olduğunu ortaya koyuyor. Bu miktarı aştığınız taktirde ise böbrek rahatsızlıkları, felç, kalp krizi, kemik erimesi, obezite, insülin direnci gibi sağlık sorunları baş gösteriyor. Ancak uzmanlar havaların ısınmasıyla birlikte tuz tüketiminin artırılması konusunda hemfikir. Doğru miktarda tüketilmesi halinde vücuttaki sıvıları dengeleyen, sinir ve adale sisteminin bir saat gibi kusursuzca çalışmasını sağlayan başlıca mineral olan tuz ihtiyacı sıcak havalarda daha da artıyor. Zira sıcak havalarda terle birlikte vücudumuzdan bolca su, sodyum ve potasyum gibi mineraller atılıyor. İşte tam da bu noktada terlemeyle birlikte artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için sıvı ve tuz alımı son derece önemli bir hal alıyor. Zira tuz kaybı vücutta iyot eksikliğine neden oluyor. İyot eksikliği ise tiroid hastalıklarına, halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, ciltte kalınlaşma, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, saç ve tırnaklarda kırılma, kalp ve akciğer yetersizliği, adetlerde düzensizlik, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, depresyon, duygu durumunda dalgalanmalar ve hatta uzun dönemde kadınlarda kısırlığa bile neden olabiliyor.
Tuzun yetersiz miktarda tüketilmesi ise hücrelerimiz arasında yer alan sıvıların dengesini bozarak sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ayrıca yetersiz tuz alımı halüsinasyon, sinir bozukluğu, kas krampı ve kalça kemiği kırıklarına da sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çalışma ve hava şartlarına bağlı olarak 6 gr olarak belirlenen günlük tuz alım miktarının 10 grama kadar çıkarılabileceğini belirtiyorlar. Ancak unutmayın ki her şeyin olduğu gibi tuzun da doğal olanı makbul. Peki ama doğal olan nasıl anlaşılır?
Gerçek mi, sahte mi?
Rafine edilmiş tuzun yüzde 97,5’i sodyum klorür, geri kalanı iyot ve nem emici kimyasallardan olan kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat ve alüminyum hidroksit içeriyor. Yani tuz ne kadar akışkansa, o derece zararlı. Buna karşın doğal tuzun yüzde 84’ü sodyum klorür, yüzde 16’sı lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum ve vanadyum gibi doğal minerallerden oluşuyor. Peki, kullandığımız tuzun doğal olup olmadığını nasıl anlayacağız? Aslında oldukça basit: Yarım çay bardağı üzüm sirkesinin içine bir tatlı kaşığı tuz atın. 5-10 dakika bekleyin. Sirke, kapağı açılan gazlı içecekler gibi aşağıdan yukarıya köpürüyor ve bulanıklaşıyorsa bu durum, kullandığınız tuzun doğal olmadığını gösteriyor.
http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/gunde-ne-kadar-tuz-tuketmeliyiz
http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/dr-jan-klod-kayuka/yaz-aylarinda–beslenme-2258123/
http://www.haber7.com/saglikci/haber/1194754-sicaga-karsi-su-ve-tuz-tuketimini-artirin
https://hthayat.haberturk.com/saglik/haber/1055403-iyot-eksikligi-nedir