Yazı ve fotoğraf: Cansu Coşkun
Malzemeler:
4-5 yemek kaşığı ince yulaf
Yaklaşık 1 buçuk su bardağı bitkisel/hayvansal süt
1 küçük muz/Yarım büyük muz
1 yumuşak ve bol etli hurma
2-3 yemek kaşığı tahin
1 çay kaşığı tarçın
Agave veya bal
Kış sabahları için çok uygun; hem lezzetli hem de sağlıklı bir kahvaltı önerim var size; Yulaf Lapası. Popüler ismiyle Porridge. Benim bugüne kadar denediğim ve yediğim en güzel ve kıvamı gerçekten puding gibi olan lapayı sizlerin de yapabilmesi için 3 püf noktam var;
- Sabırla orta ateşte hep aynı yöne doğru yavaş yavaş kaynayana dek pişirmek, unutmayın ki her şeyin yavaş yavaş orta hatta kısık ateşte pişeni makbuldür.
- İçindeki muz-hurma-tahin malzemelerini önce rondoda çekip puding kıvamına geldikten sonra lapaya eklemek.
- Mutlaka ince öğütülmüş yulaf ezmesi kullanmak ve bol sütle pişirmek.
Gelelim nasıl yapacağınıza. Önce tencereye yulafınızı, sütünüzü ve tarçını koyun, altını orta dereceye açın, bu esnada hızlıca hurmanın çekirdeğini çıkarıp muzla ve tahinle rondoda çekin. Hazırladığınız karışımı da tencereye ekleyin ve yavaş yavaş kaynayana dek aynı yönde karıştırın.
Başta size çok sulu gelebilir ve biraz daha yulaf eklemek isteyebilirsiniz ama merak etmeyin, piştikçe kıvamı bağlanacak. Kaynadıktan sonra da biraz pişirmeye devam edin ve sonra kaseye alın. Üzerini dilediğiniz meyve, yemiş ve ezme ile doldurabilirsiniz. Resimdeki tabakta ben Hindistan cevizi meyvesi, Brezilya cevizi, lapada kullandığım muzun diğer yarısı, chia tohumu, file badem, susam ve badem ezmesi kullandım. En sonunda üzerine agave gezdirdim. Ama en güzeli çok acı olmayan bir bitter çikolatanın parçalarını eklemek! Sıcak yulafın üzerinde eriyor ve gerçekten lapanın çıtasını arşa çıkarıyor!
Benim burada kullandığım ne yazık ki sadece yurt dışında satılan bir markanın frambuazlı vegan çikolatasıydı ancak ülkemizde de vegan çikolata seçenekleri günden güne artmakta. Hemen hemen her butik çikolatacı vegan çikolataları da satış yelpazelerine eklemiş durumdalar. Gel gelelim hayvansal ürün tüketiyorsanız vegan olmayan herhangi bir çikolata da işinizi görür, mutlaka çikolata hamlesini es geçmemenizi öneririm! Afiyet olsun…