İsmi farklı gelse de lezzetini tadınca “ben bu tadı bir yerlerden tanıyorum” diyeceksiniz. Mercimek ve bakla arasında bir lezzete sahip olan gambilya, geniş bir ailenin şifalı üyesi. Türkiye’nin batı bölgelerine özgü bir bakliyat; yüksek protein içeriyor. Bazen sarı mercimekle karıştırıldığı da oluyor ama gambilya bezelyeye daha yakın, yuvarlak formdaki mercimeklerin aksine daha karemsi bir şekle sahip.
Bodrum civarında daha bol görünüyor; bu nedenle de Bodrum baklası olarak anılıyor, tadı ise bakla favasından biraz daha hafif. Gambilyayı kuru bakla gibi bir gece önceden ıslatmak zorunda değilsiniz, bakladan daha çabuk pişiyor. Ayrıca bu bölgede çorba yapımında da kullanılıyor.
Servisi ise bakla gibi dilimler halinde olabildiği gibi humus gibi tabağa yayılarak da yapılabiliyor, karamelize soğan ise yanında güzel bir eşlikçi olarak sunuluyor. Dereotu kullanımı ise damak tadına göre değişebiliyor. Kıvamı daha püremsi olduğu için dip sos olarak ya da ekmek üstü sürülerek yenebiliyor.
Tarif ve fotoğraf: Foodrum Culinary Park
Gambilya Pava
- 1 bardak gambilya baklası
- 1 adet soğan, kabaca doğranmış
- 2 – 2,5 bardak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Üzeri için: 1 adet piyazlık doğranmış soğan, ½ çay bardağı zeytinyağı
*Pavanın orijinali aslında çorbadan biraz yoğun halde ve sıcak servis edilir. Yerken bir soğan dörde bölünür ve tek tek zarından ayrılır. Bu soğanları kaşık yaparak yemenin keyfi başkadır, yanında epey ekmek tüketilir.
Düdüklü tencereniz var ise tüm malzemeleri koyup kısık ateşte 25 dakika pişirin. Ardından blenderdan geçirin. Eğer hemen sıcak sıcak yerseniz, sulu bir kıvamı olacak. Bekletirseniz ve soğursa katı bir kıvam alacaktır.
Düdüklü tencere yoksa yağda soğanları hafif kavurun, ardından gambilya ve suyu ekleyin. Tencere versiyonunda 2 bardak su yetmeyebilir, 1 – 1,5 bardak kadar sıcak suyu da ara ara ekleyip, kısık ateşte.kaynatın. Yaklaşık 1 saat 15 dakikada pişecektir.
Servis etmeden önce piyazlık soğanları zeytinyağında iyice pişirin ve üzerine bol zeytinyağı ile birlikte gezdirin.
Not: Özellikle pava yazılmıştır.