Candida diyeti, bağırsaklarda yaygın görünen bir mantar türü olan ve candidiyaz enfeksiyonuna neden olan Candida albicans mantarının büyümesini azaltmayı amaçlar. Şeker, rafine tahıllar ve mantarın aşırı büyümesini teşvik ettiği düşünülen bazı gıdalar bu diyette kısıtlanır. Candida’nın fazla büyümesi; asetaldehit, ürik asit ve amonyak gibi toksik metabolitleri açığa çıkartır ve bu maddeler kan dolaşımına katılır. Asetaldehit kronik baş ağrılarına, ürik asit eklem ağrısına neden olabilir.
Candida mantarının fazla büyümesi sonucu aşağıdaki etkiler görülebilir:
- Yorgunluk,
- Hafif Depresyon,
- Sindirim Sorunları,
- Sinüs Enfeksiyonları,
- Besin Allerjileri,
- Mantar Enfeksiyonları,
- Eklem Ağrıları gibi genel belirtileri vardır.
Candida Diyeti Nasıl Uygulanır?
Candida diyetinin temelinde, basit ve rafine karbonhidratların fazla tüketilmesinin mantarın aşırı büyümesine katkıda bulunduğu inancı bulunur. Bu büyümeyi yavaşlatmak için rafine karbonhidratları, fazla yağlı ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlar.
Bu diyet bağırsak sağlığını geri kazanmaya ve aşırı mantar büyümesini çözmeye yardımcı olmak için bitkisel gıdaların tüketilmesini önerir. Bağırsaktaki bakteriler, mantarın aşırı büyümesini azaltmaya yardımcı olabilecek kısa zincirli yağ asitleri üretmek için lifi fermente eder. Yüksek lifli bir diyet bağırsak bakterilerinin fermantasyonu için besin sağlar.
Sınırlandırılması veya Kaçınılması Gereken Gıdalar
- Alkol
- Beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidratlar
- Kızarmış ve yağlı yiyecekler
- Yüksek yağlı gıdalar
- Şekerle tatlandırılmış içecekler
- İşlenmiş etler
- Bal, reçel, akçaağaç şurubu ve diğer şekerler
Dahil Edilecek Gıdalar
- Ispanak ve lahana gibi yapraklı yeşil sebzeler
- Somon, sardalya, hamsi, uskumru gibi yağlı balıklar
- Ceviz gibi kuruyemişler
- Ayçiçeği, chia, kenevir ve keten tohumu
- Tam tahıllar
- Yoğurt
- Tarçın
- Sarımsak
- Lahana turşusu ve kimchi gibi fermente gıdalar ve sebzeler
- Yumurta
- Elma sirkesi
Candida Diyetine Başlamak İçin İpuçları
Kiler temizliği: Öncelikle kilerinizi şekerli atıştırmalıklardan, rafine tahıllardan, yüksek yağlı gıdalardan ve alkolden temizleyin.
Önceliğiniz: Yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, yağlı balıklar, yumurta ve şekersiz yoğurt tüketin.
Yemek yapısı: Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve atıştırmalıklar için neler yiyebileceğinizi ana hatlarıyla belirleyin, böylece Candida diyetinin bir parçası olmayan ürünlere yönelmezsiniz.
Candida Diyeti için Yemek Fikirleri
Mikrobiyota çeşitliliğini desteklemek, gerekli lif ve besinleri elde etmek için yağsız proteinlere, kuruyemişlere, tohumlara, yeşil yapraklı sebzelere ve fermente gıdalara öncelik verin.
Kahvaltı alternatifleri
- Ispanaklı ve domatesli omlet
- Çilek ve bademli yoğurt
- Badem sütü veya kefir, ıspanak veya lahana, salatalık, avokado, çilek, öğütülmüş keten tohumu ve tarçın veya zencefille hazırlanan yeşil smoothie
- Tarçınlı, çilekli veya kivili Chia pudingi
Öğle Yemeği
- Yeşillikler ve kavrulmuş sebzelerle ızgara hindi/tavuk ve avokado salatası
- Sardalya ve avokadolu yeşil salata
- Hindi köftesi ve sebzeli salata
- Ton balığı salatası ile avokado
Akşam Yemeği
- Brokoli ve somon
- Karnabahar pilavı ile tavuk ve sebze kızartması
- Hindi kıyması ile sotelennmiş kabak noodle
- Sebze burger ekmeksiz ya da tam buğday ekmeğiyle
- Hindistan cevizli körili tavuk
Atıştırmalıklar
- Humus veya yoğurt soslu haşlanmış sebzeler
- Katı haşlanmış yumurta
- Tarçınlı, fındıklı ve meyveli yoğurt
Uyarı
Candida diyeti genel ve dengeli bir beslenme programıyla benzerlikler gösterir. Bununla birlikte kişiden kişiye değişebilir ve mantar seviyelerini düşürmeye yaramadığı durumlar oluşabilir. Tekrarlayan mantar büyümesi tıbbi müdahaleler gerektirebilir. Diyete başlamadan önce sağlık uzmanına sizin için güvenli olup olmayacağını sormanız gerektiğini unutmayın.
Kaynak: https://www.verywellhealth.com/