İçerisinde buğday bulunan tüm gıdalar gluten açısından zengin yiyecek grubunda sayılıyor. Glutensiz beslenme çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi olarak kabul edildiği için buğday içeren makarna, pasta, ekmek, börek, çörek, bisküvi, gofret gibi birçok gıda maddesi gluten hassasiyeti olanlar tarafından tüketilemiyor.
Buğday gluten açısından en yüksek besin grubu olsa da gluten toleransı olanların inek sütünde yer alan laktoza karşı da toleransları olabiliyor. Bu yüzden teşhis konulduktan sonra başlangıçta en az 2 ay kadar süt ve süt ürünlerinin de tüketilmemesi gerekiyor. İki ayın sonunda süt ve süt ürünleri hastanın diyetine minik miktarlarda ve tek tek deneme yanılma usulü ile eklenmeli. Keçi sütü ve keçi sütü ile hazırlanan peynir, yoğurt gibi ürünlerin tüketilmesi hastada bir probleme yol açmıyor.
İlaç kullanırken dikkat
Bunun yanı sıra çölyak hastaları doktorlarına danışmadan hiçbir ilacı kullanmamalılar. İlaç üretiminde kullanılan gluten, hastaların bu ilaçları tüketerek rahatsızlanmalarına neden olabilir.
Gluten bulaşma riski
Glutensiz diyet yapmak elbetteki çölyak hastalığında büyük önem taşır. Ancak tek başına diyet yeterli değildir. Gluten bulaşma risklerini de en aza indirmeleri gerekir. Evde ya da dışarıda yemek hazırlanırken kullanılan tencere, tava, çatal, kaşık, tabak ve benzeri tüm yemek ekipmanlarının hijyenine dikkat edilmeli ve gluten bulaşma riskine karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Gluten içeren besinlerin kullanıldığı bir mutfakta glutensiz besin ya da yemek hazırlamak glutenin bulaşma riskini artırır. Aynı şekilde glutenli yiyeceklerin hazırlandığı ekipmanlarla glutensiz yiyeceklerin hazırlandığı malzemelerin aynı bulaşık makinesinde yıkanması bile bulaşma riskini artırır. Bu yüzden çölyak hastalarının mutfakları ve bulaşık yıkama alanları mutlaka ayrı tutulmalıdır.
Ev temizleme maddeleri, kozmetikler, şampuanlar, sabunlar ve benzeri tüm ürünlerin yapısında gluten bulunabilir. Bu malzemelerin de glutensiz olarak seçilmesi ve gerekirse üretici firmalarının aranarak teyit edilmesi çölyak hastaları açısından büyük önem taşır. Kozmetik ürünleri arasında yer alan rujun mutlak suretle glutensiz olması gerekir. Tüm kozmetik ürünlerin, kremlerin ve makyaj malzemelerinin de glutensiz seçimi çölyak hastalarının yaşam kalitesini yükselten önemli ayrıntılardır.