Buz gibi bir dilim karpuz yanında da peynir sıcak yaz günlerinin en sevilen menüsü. Karpuz sadece lezzetli bir meyve değil, aynı zamanda vücudunuzu nemlendirir, besleyicidir ve kaybettiğiniz sıvıları tekrar almanıza yardımcı olur. Düzenli olarak karpuz yemek genel sağlığınızı olumlu yönde destekleyebilir.
- Sıcak havalarda sıvı alımını artırır
Olağanüstü yüksek su içeriği (yaklaşık %92) ile bilinen karpuz, özellikle terleme yoluyla sıvı kaybının arttığı sıcak havalarda hidrasyonu destekleyebilir.
- Elektrolit dengesini korur
Dehidrasyon, elektrolit dengesizliğine neden olabilir ve bu da yorgunluk, kas krampları, halsizlik ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Su içmeyi karpuzla destekleyerek vücudunuzun dengede kalmasına yardımcı olursunuz.
- Çok sayıda vitamin içerir
Sadece 200 gr doğranmış karpuz, önerilen günlük C vitamini alımının yaklaşık %15’ini kaşrılar. Ayrıca, bağışıklık fonksiyonunu, metabolizmayı, elektrolit dengesini ve genel sağlığı desteklemek için önemli olan A vitamini ve B6 vitamini için de iyi bir kaynaktır.
Yaklaşık 200 gr doğranmış karpuz şunları içerir:
- Karbonhidratlar: 12 g
- Diyet lifi: 1 g
- Toplam şeker: 9 g
- Protein: 1 g
- Kalsiyum 1 mg
- Sodyum: 2 mg
- Demir: 2 mg
- Potasyum: 170 mg
- Likopen bakımından zengindir
Likopen, vücudu serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olduğu bilinen bir antioksidandır. Bazı kanser türleri, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların riskini azalttığı bilinmektedir. Parlak kırmızı etli karpuzlar bolca likopen içerir.
- Kalp Sağlığı için Sitrülin Sağlar
Vücudun arginin adlı bir moleküle dönüştürdüğü bu amino asidin doğal kaynakları çok fazla değildir.
Arginin, kan damarlarını gevşetmeye ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan bir bileşik olan nitrik oksit üretimini destekler. Bazı araştırmalar, karpuzdan elde edilen sitrülinin damar fonksiyonunu iyileştirerek arteriyel elastikiyeti artırabileceğini ve potansiyel olarak kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.
- Kas ve Sinir Fonksiyonları için Magnezyum Sağlar
Karpuz magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Magnezyum, kaslarınızın ve sinirlerinizin düzgün çalışmasına yardımcı olan ve kan basıncını ve kan şekerini düzenleyen enzimatik süreçlerden sorumludur.
- Çekirdekleri Mineral Açısından Zengin Besin Sağlar
Karpuz çekirdeklerini atmadan önce iki kez düşünmelisiniz. Kavrulmuş karpuz çekirdekleri magnezyum, demir, çinko ve tekli ve çoklu doymamış yağlar gibi besinlerle doludur.
Çekirdekler, biraz zeytinyağı ile kaplandıktan sonra 350 derece Fahrenheit sıcaklıktaki fırında kavrulabilir. Tuz, biber tozu, tarçın veya şeker ile tatlandırabilirsiniz.
- Bağırsak Sağlığını Destekler
Karpuzda bulunan lif ve polifenoller bağırsaklarınızdaki “iyi bakterileri” besler. Bu bakteriler sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlar ve düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur.
Her gıdada olduğu gibi, fazla şeker tüketmemek için karpuzu ölçülü yemek önemlidir. Kan şekerini en iyi şekilde yönetmek için meyveyi bir öğünle veya bir avuç badem gibi sağlıklı protein veya yağ kaynağıyla birlikte tüketmeniz önerilir.
Kaynak: https://www.verywellhealth.com/