İklim değişikliğinin dünya çapında birçok mahsul üzerinde olumsuz etkiye sahip olacağı öngörülüyor. Küresel ısınma tarımı olumsuz etkilerken araştırmacılar, süper gıda olarak nitelendirilen “ekmek meyvesi”nin bu durumdan etkilenmediğini söylüyor: Ekmek meyvesi nedir, nasıl kullanılır? Detaylar içeriğimizde.
Ekmek meyvesi Pasifik adalarına özgü nişastalı bir ağaç meyvesidir. Bir meyve olmasına rağmen, nişastalı ve çekirdeksiz olduğu için genellikle patates yerine kullanılıyor. Önceki araştırmalar, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olması nedeniyle bu meyveyi “süper gıda” olarak nitelendirmişti. Tropik bölgelerde yaşayanlar binlerce yıldır ekmek meyvesini çeşitli şekillerde tüketiyorlar. Bu yöntemler arasında buğulama, kavurma, kızartma veya fermente etme sayılabilir.
Yeni araştırmaya göre, pirinç, mısır ve soya fasulyesinin aksine, ekmek meyvesi aşırı iklim değişikliklerinden etkilenmeyecek kadar dayanıklıdır. Ayrıca, gıda güvenliği yüksek düzeyde sorunlu ve küresel açlık krizine karşı savunmasız olan, ekmek meyvesi yetiştirilebilecek yeni bölgeler de keşfedilmiştir.
Northwestern Üniversitesi’nden yapılan basın açıklamasında “Ekmek meyvesi, iklim değişikliği tahminlerimizde nispeten dayanıklı olan, ihmal edilmiş ve yeterince kullanılmayan bir türdür” diyor. “Bu iyi bir haber, çünkü güvendiğimiz diğer birçok temel gıda maddesi bu kadar dayanıklı değil. Çok sıcak koşullarda, bu temel gıda maddelerinden bazılarının verimleri düşüyor. İklim değişikliğine uyum stratejileri uygularken, gıda güvenliği uyum stratejilerinde ekmek meyvesi de dikkate alınmalıdır.”
Araştırmanın detayları
Küresel ısınma tropikal bölgeleri hem daha sıcak hem de daha nemli hale getirdiğinden, araştırmayı hazırlayan uzmanlar bunun ekmek meyvesinin doğal ikliminde büyüme yeteneğini etkileyip etkilemeyeceğini görmek istediler. İlk olarak, bu ağaçların ekmek meyvesini düzgün bir şekilde yetiştirmek için hangi iklim koşullarına ihtiyaç duyduklarını belirlediler. Ardından ekip, iklim değişikliği modellerini inceleyerek 2060 ve 2080 yıllarında bu bölgelerdeki hava durumunun nasıl olacağını tahmin etti.
Özellikle, tahminlerde iki senaryo ele alındı: birincisi, artan sera gazı emisyonlarının dünyayı etkilemeye devam ettiği senaryo, ikincisi ise emisyonların gelecekte stabilize olduğu senaryo. Her iki senaryoda da, ekmek ağacı yetiştirmeye uygun bölgeler nispeten değişmedi. Tropik ve subtropik bölgelerde, ekmek ağacı yetiştirmeye uygun arazi miktarı sadece %4,4 ila %4,5 oranında azaldı.
Araştırmacılar ayrıca, bu mahsulün yetiştirilmesine uygun arazilerin, insanların genellikle ekim yapmadığı Sahra altı Afrika da dahil olmak üzere diğer bölgelerde de bulunduğunu tespit ettiler.
“Tropik bölgelerde iklimde büyük değişiklikler yaşanacak olmasına rağmen, iklim koşullarının ekmek ağacının yetişebileceği sınırların dışına çıkması beklenmiyor” diyor araştırmacılar; “Ekmek ağacı onlarca yıl yaşayabilir ve her yıl büyük miktarda meyve verebilir” diye ekliyorlar. “Bazı kültürlerde, çocuğun hayatı boyunca yiyeceği olmasını sağlamak için çocuk doğduğunda ekmek ağacı dikme geleneği vardır. ”
Ekmek meyvesi dünya açlığına son verebilir
Araştırmacılar, insanların ekmek meyvesi ağacı diktiklerimde, diğer çoğu mahsulden çok daha uzun süre sıcağa ve kuraklığa dayanabildiklerini söylüyor. Ayrıca çok yıllık bir mahsul oldukları için, çiftçilerin her yıl yeniden dikmesi gereken mahsullere kıyasla daha az enerji ve çaba gerektiriyorlar. Ekmek meyvesi ağaçları ayrıca atmosferden karbondioksiti tutarak çevre için son derece önemli hale geliyor.
Ne dersiniz, umut verici bir haber değil mi?
Kaynak: https://studyfinds.org/




