Ferahlatıcı bir bardak buzlu çay, sıcak günlerde serinlemek için harika bir alternatif. Evde buzlu çay yapmak aslında çok basit; tek ihtiyacınız olan çay ve su. Ayrıca çayınızı taze otlar veya meyvelerle kişiselleştirebilirsiniz. Mükemmel buzlu çay yapmanın sırlarını öğrenmeye ne dersiniz?
En Kaliteli Çayla Başlayın
Buzlu çay yapmanın ilk adımı yüksek kaliteli bir çay seçmektir. Sonuçta, buzlu çayın lezzetini veren ana unsur kullancağınız çaydır. Uzmanlar, “Buzlu çay yapmak için en iyi çay türü, zaten sevdiğiniz çaydır” diyor. Yaz aylarında karpuz veya şeftali gibi meyveli çaylar da serinletici seçim olacaktır.
Aklınızda bulundurmanız gerekenler:
- Poşet veya Açık Çay: Hem çay poşetleri hem de açık çaylar buzlu çay yapmak için uygundur – sadece servis yapmadan önce poşetleri çıkarmayı veya çayı süzmeyi unutmayın.
- Kafeinli veya kafeinsiz: Herhangi bir lezzet işe yarar ve siyah buzlu çay muhtemelen en iyi bildiğiniz içecek olsa da yeşil çay, bitki çayları veya meyveli çayları da soğuk çay olarak kullanabilirsiniz.
- Lezzet karışımı: Yaratıcılığınızı serbest bırakın ve farklı çayları birleştirin. Birden fazla çay poşetiyle bir sürahi demliyorsanız, poşetleri birbirine bağlayın, böylece hepsini bir kerede çıkarmak daha kolay olur. Daha da iyisi, ipleri ahşap bir kaşığa bağlayın ve üstüne asın, poşetlerin suda asılı kalmasını sağlayın.
Buzlu Çay Yapmanın 3 Yolu
Buzlu çay demlemenin üç temel yöntemi vardır: sıcak, soğuk ve güneş. Hangi tekniği seçerseniz seçin, buzlu çayın eriyen buzla seyreltildiğini ve sıcak çaydan daha uzun demlenmesi gerektiğini unutmayın.
Ne Kadar Çay Kullanılmalı: Şu standart oranlarla başlayın: Sıcak demleme için bir bardak suya iki çay poşeti, soğuk demleme ve güneşte demleme yöntemleri için bir bardak suya bir çay poşeti kullanın.
Sıcak Demleme Yöntemi
Hızlı bir şekilde buzlu çay içmek istiyorsanız bu işlemi seçin. Sıcak çay yapar gibi başlayın. Fark, sıcak deminizin iki kat daha güçlü olması gerektiğidir – bu nedenle normalde bir yerine bir fincan suya iki çay poşeti kullanırsınız. Açık çayı veya poşetleri kaynar (veya neredeyse kaynar) suda üç ila beş dakika demleyin. Çayı süzün veya çay poşetlerini çıkarın. Soğutmak için sıcak çaya eşit miktarda soğuk su ekleyin. Buz ekleyerek hemen servis edin veya içmeye hazır olana kadar buzdolabında soğutun.
Soğuk Demleme Yöntemi
Soğuk demleme, çaydan lezzetleri nazikçe çıkarır ve sıcak demleme tekniğinden daha az tanen salgılar. Sonuç, kolayca içilebilen pürüzsüz, ferahlatıcı bir bardak buzlu çaydır – ancak bunu yapmak daha uzun süre gerektirir. Çayı ve suyu bir sürahide birleştirin ve üzerini kapatarak en az sekiz saat (ancak 12 saatten fazla değil) buzdolabında bekletin. Çayı süzün veya çay poşetlerini çıkarın ve buz ekleyip servis edin. Veya, içmeye hazır olana kadar buzdolabında saklayın.
Tanen Nedir?
Tanenler, çayın acı notalarını oluşturan doğal olarak oluşan kimyasal bileşiklerdir.
Güneşte DemlemeYöntemi
Güneşli bir günde, çayınızı dünyanın en büyük doğal enerji kaynağının gücüyle demleyebilirsiniz: güneş. Çayı ve suyu ağzı kapalı bir sürahiye veya kavanoza koyun ve doğrudan güneş alan bir pencere önüne veya dışarıya en az altı saat boyunca yerleştirin. Işınlar suyu ısıtırken, çay yavaşça lezzetini salgılar. Çayı süzün veya çay poşetlerini çıkarın ve buzla servis edin.
Buzlu Çayı Tatlandırma
Bazıları çayı şekersiz tercih ederken, bazıları biraz şekere ihtiyaç duyabilir. Çayınızı tatlandırırken şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Sıcak şeyler: Şeker ve bal soğuk sıvılarda çözünmez. Bu tatlandırıcıları kullanıyorsanız, çay karışımı hala sıcakken karıştırın.
- Sıvı kurallar: Alternatif olarak, basit bir şurup yapın.
- 1 ölçü şeker veya balı 1 ölçü su ile bir tencerede eriyene kadar kaynatın.
- Şurubu soğutun.
- Doğrudan zaten soğutulmuş buzlu çaya karıştırın.
- Diğer seçenekler: Akçaağaç şurubu, agav şurubu ve pudra şekeri gibi soğuk içeceğin içinde çözünecek tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz.
Meyve, Otlar veya Diğer Malzemelerle Kişiselleştirme
Şimdi sıra damak tadınıza göre çayınızı çeşitlendirmeye geldi.
- Meyve suyu ekleyin: Tatlandırıcıyı atlayın ve buzlu çayı limonata gibi tatlı, ekşi meyve sularıyla birleştirerek klasik bir içecek yapın. Veya, parlak bir renk patlaması ve meyveli bir tat ekleyen nar suyu deneyin.
- Otlar ekleyin: Nane, fesleğen veya biberiye gibi taze ot dallarını çaya karıştırın ve buzdolabında demleyin – veya her bardağa birkaç yaprak ekleyin.
- Meyve ekleyin: Taze meyve de çayda demlenebilir. Meyveyi tek tek bardaklara karıştırın veya renkli bir süsleme olarak kullanın. Çilek, kiraz, şeftali, karpuz, ananas veya narenciye dilimleri harika eklemelerdir.




