Enginar lezzeti ve sağlığa faydalarıyla bahar ve yaz aylarının gözdesi. Bütün olarak servis edildiğinde estetik açıdan da güzel bir sunum imkanı veren enginarın en kötü özelliği çabuk bozulması. Enginarların daha uzun süre taze ve yeşil kalmaları için nasıl saklanmaları gerektiğini öğrenmek ister misiniz?
Enginar Buzdolabında Nasıl Saklanır?
Enginar serin ve nemli tutulmayı sever. Tezgah üzerinde oda sıcaklığında kalmaktan hoşlanmaz. Buzdolabında ürün saklamak için daha çok sebzelik çekmecesi kullanılsa da, taze enginarları saklamak için tek seçenek bu değildir.
Sapları varsa: Taze enginarlarınızın sapları varsa, bir kavanozda adeta bir çiçek gibi saklayabilirsiniz:
- Bir kavanozu su ile doldurun.
- Sapın alt kısmından yaklaşık 1 cm kesin.
- Enginarı kavanoza yerleştirin, böylece kesilen sap suya batırılmış olur. Birden fazla enginar saklıyorsanız, her biri için bir kavanoza ihtiyacınız olacaktır.
- Buzdolabına yerleştirin.
- Suyu 1 ila 2 günde bir değiştirin.
Not: Kesilen sap tamamen suyun altında olmalıdır. Bu, enginarın bitkiye bağlıyken kullandığı aynı kanalları kullanarak suyu emmesini sağlar ve raf ömrünün uzamasına yardımcı olur. Enginarlar bu şekilde saklandığında bir haftaya kadar dayanır.
Sapları yoksa: Enginarlarınızın sapları yoksa, satın aldıktan sonra tamamen suya daldırarak muhafaza edebilirsini:
- Enginarları büyük bir kaseye yerleştirin.
- Kaseyi soğuk su ile doldurun.
- Enginarların üzerine ağırlık yapmaları için bir tabak yerleştirin.
- Kaseyi buzdolabına aktarın.
- Suyu her gün değiştirin.
Not: Enginarları bu şekilde en az bir hafta saklayabilirsiniz.
Hava Geçirmez Poşetlerde
Enginar yetiştiricileri bu özel sebzenin hava geçirmez torbalarda da saklanabileceğini ifade ediyorlar. Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Enginarın alt kısmından küçük bir dilim kesin.
- Enginarın üzerine su serpin, özellikle de kesilmiş sap ucuna.
- Hava geçirmez bir torbaya yerleştirin.
- Poşetin ağzını kapatın ve buzdolabına aktarın.
Not: Hava geçirmez poşetlerde buzdolabında saklandığında enginarlar beş ila yedi gün dayanır.
Enginar Dondurulabilir mi?
Enginarları dondurmak mümkün; bu işlem onların ömrünü daha da uzatır; ancak önce haşlamak gereklidir. Haşlama işlemi enginarların taze kalmalarını sağlar. Bu işlem aynı zamanda enginarları kısmen pişirir ve bu da çözüldükten sonra dokularının daha iyi durumda olmasına yardımcı olur. Dondurma için yapılan hazırlık işlemleri bütün enginar ve enginar kalbi için farklılık gösterir.
Bütün enginarların dondurulması:
- Sapını kesin. Ardından, üst kısmını yaklaşık ½ cm kesin.
- Ortasını keskin bir kaşıkla çıkarın, ardından tabanda bir delik oluşturun. Bu, ısının enginara nüfuz etmesine yardımcı olacaktır.
- Kararmayı azaltmak için enginarın üzerine limon suyu serpin.
- Tencerede su kaynatın.
- Enginarları ve ilave limon suyunu tencereye alın.
- Yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Enginarları çıkarın ve buzlu su dolu bir kaba koyun.
- Sonra süzün, kurulayın ve dondurucuya uygun poşetlerde dondurun.
- Dondurulmuş enginarları kullanmaya hazır olduğunuzda, buzdolabında çözdürün.
Enginar kalpleri:
Enginarlarınızı zaten kestiyseniz, kalplerini dondurabilirsiniz.
- Bir tencere suyu kaynatın.
- Enginar kalplerini suya ekleyin. 7 dakika boyunca pişirin.
- Süzün ve soğumaya bırakın.
- Dondurucuya uygun poşetlerde dondurun.
Alternatif olarak, topaklanmayı önlemek için enginar kalplerini tepside ayrı ayrı dondurabilir, ardından poşetlere aktarabilirsiniz.
Not: Dondurulmuş enginar kalpleri sekiz ila 12 ay içinde kullanılmalıdır.
Pişmiş Enginar Nasıl Saklanır?
Enginarları ızgara, fırın veya buharda pişiriyor olsanız da, bu sebze diğer pişmiş yiyecekler gibi saklanmalıdır: üç ila dört gün boyunca buzdolabında.
Enginarlarınızın Daha Uzun Süre Dayanmasını Sağlayacak İpuçları
Bulabildiğiniz en taze enginarları satın alın. Taze enginarlar sadece en iyi lezzet ve dokuyu sunmakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun süre dayanır. Enginar alışverişi yaparken, yaprakların sağlam ve sıkıca kapalı, canlı yeşil veya mor renkte olmasına dikkat edin.
Saklamadan önce yıkamaktan kaçının: Enginarları saklamadan önce yıkamanın küf oluşumunu teşvik edebileceğini açıklıyor. Neden mi? Enginarlarda su tutabilecek ve küflenmeye yol açabilecek çok sayıda küçük yarık bulunur. Bu nedenle, enginarları kullanmadan hemen önce yıkamak en iyisi.
Bozulmuş enginarlardan kurtulun: Uygun şekilde saklansa bile enginarlar eninde sonunda bozulacaktır. Bozulma belirtileri; kahverengi veya koyu lekeler ve mikrobiyal büyümeyi gösteren küflü veya ekşi bir kokudur. Yaprakları da yumuşak, lapa gibi, aşırı kuru veya sümüksü de olabilir.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/