Pilatesin kadın sporu olduğu bir şehir efsanesi… Dik bir duruş, daha sıkı kas yapısı ve daha iyi bir vücut performansı arayan her erkek için pilates en iyi spor. Tabii bir de erkeklerin rüyası “six pack” karın kaslarını unutmayalım…
Pilatesin fazla esneklik gerektirdiği düşüncesiyle sadece kadınlara özgü bir spor olduğu sanılıyor. Oysa bu tamamen yanlış bir algı… Erkekler de özellikle dik bir duruş, daha sıkı kas yapısı ve daha iyi bir vücut performansı arıyorsa, pilatesten önemli fayda sağlıyor.
Tabii ki amaç yağ yakmak, kilo vermek, kas oranınızı fazlasıyla artırmaksa pilates tek başına yardımcı olmaz. Ama maratona hazırlanan ya da powerlifting yapan bir erkek pilatesle performansını yükseltebiliyor.
Zaten pilatesin yaratıcısı Joseph Pilates’in de bir erkek olduğunu unutmamak lazım. Yalnız algıdaki bu yanlışlık, Joseph Pilates’in dansçı eşinin bu metodu uyguladığı bir fitness dans stüdyosu açmasıyla oluyor. Pilates başta dans çevrelerinde oldukça popüler oluyor. Ancak 80’lerin sonuna doğru Mary Winsor gibi başarılı antrenörlerin etkisiyle bir antrenman çeşidi haline geliyor.
İkı̇ tı̇pı̇ var: Mat ve Reformer
Zaman içinde fitness salonlarında yağ yakma egzersizlerinin yanına pilates dersleri de ekleniyor. Bugün pilates ve boksu tek potada eriten Piloxing ve ağırlık egzersizlerinin de eklendiği Pilates Plus sporları dünyada en popüler sporlar olarak uygulanıyor.
Pilatesin yaygın iki tipi var: mat pilates ve aletli yapılan reformer pilates. Mat pilateste kişi kendi vücut ağırlığının yanında bantlar, ağırlıklar, direnç bantları ve denge topları ile çalışıyor.
Reformer pilateste ise Joseph Pilates’in geliştirdiği makaraların direnciyle çalışan bir alet kullanılıyor. Bu yöntemle özellikle eklemlere aşırı yük bindirmeden daha güçlü ve daha uzun kas yapısı oluşturuyor. İşte bu özellikleriyle erkeklerin de iki yöntemle de kolaylıkla yapabileceği ve çok iyi sonuçlar alabildiği bir spor dalı olarak öne çıkıyor.
Denge kurmak
Denge, ayaklar ve karın merkezinden gelir. Eğer kişinin karın bölgesi güçlü değilse vücudu esnekliğini kaybetmiştir ve dengesini de sağlayamaz. Pilates baştan parmak ucuna kadar tüm kasları uzatıp güçlendirir, tüm vücutta iki tarafta da kasların dengeli hale gelmesini sağlar. Bu gelişmiş denge atletik yeteneğini artırır, estetik olarak görünüşü düzeltir ve belki de en önemlisi ağrıları azaltır.
Pilates çoğunlukla sırt ağrıları ve sakatlanmalar sonrası doktorlar tarafından öneriliyor. Yapılan egzersizlerle merkez kasların güçlenmesi ve tüm kaslarda denge sağlanması kişinin hem daha iyi hissetmesine hem günlük hareketlerini kolayca ağrısız yapmasına imkân veriyor. Tabii pilates kişinin duruşunu, postürünü de değiştiriyor. Pilates yapan kişilerin sadece spor esnasında değil normal hayatta da duruşunda önemli fark seziliyor. Joseph Pilates de omurganın fiziksel ve duygusal sağlığın en önemli anahtarı olduğu düşüncesiyle her zaman “Kişi omurgası kadar gençtir. Eğer 30 yaşında omurgası sertleşmişe yaşlıdır. 60’ında hala omurgası esnekse gençtir” diyordu.
Esneklı̇k kazandırıyor
Erkeklerin doğası gereği belden aşağısı çok esnek değil. O yüzden de gün boyu gergin diz kasları, kramp giren kalça flesör kaslarıyla baş etmeye çalışıyorlar. Çoğu en çok görülen kas rahatsızlıklarından, zayıf kalça kaslarındaki ağrılardan yakınıyorlar. İşte pilates egzersizleriyle herhangi bir ağrı ya da yaralanma korkusu olmadan bu bölgelerin kaslarını güçlendirmek mümkün oluyor. Kaslarda ne kadar az gerginlik olursa o kadar yaralanma riski düşüyor. Pilateste esnemeye önem verilerek kas gerginliği azaltılıp, sakatlanmalar önlenerek kasların hareket açıları artırılıyor. Ayrıca pilates, kas yapımını da artırıyor. Bu sporda hareketler yavaş yapılıyor ve belli hareketlerde beklemeler oluyor bu da kasların daha çok çalışması anlamına geliyor. Pilates öğretmenleri Pilates’ten asıl fayda sağlayanın hareketleri hızlı yapanların değil yavaş ve sabit kalanlar olduğunu söylüyor.
Karın kası ı̇steyenlere…
Erkeklerin kadınlara oranla karın bölgesi yağlanmaya daha müsait. Pilateste tüm hareketlerde core kaslarınıza konsantre olmak gerekiyor. Yani sadece karın çalışırken değil, diğer hareketlerde de karın kullanılıyor. Pilates hareketleri yavaş ve kontrollü bir şekilde yapıldığından ve bazı pozları birkaç dakika durarak yapmak gerektiğinden, karın altındaki en iç kaslar da çalışıyor. Böylelikle six packs altındaki kaslar da devreye giriyor. Aslında erkeklerin altılı karın kaslarını oluşturması kadınlardan daha kolay oluyor. Günümüzde pek çok erkek ve sporcu da pilatesi karın ve abdominal kasları çalıştırdığı için tercih ediliyor. Pilates, karnın dört bölgesini eş ölçüde çalıştırmaya odaklanıyor. Eş ölçü, küçük hareketlerle kasın daha çok çalışması ve bunun sonucu daha da güçlenmesi ve daha etkin sonuç alınması anlamını taşıyor.