Bu özel tohum, kek ve hamur işlerinden salata soslarına kadar pek çok lezzete eşlik edebiliyor. Haşhaş tohumunu genellikle çöreklerin simitlerin üzerinde görmeye alışık olsak da besleyici açıdan yoğun bu tohum, çorbaların ve erişte gibi yemeklerinin lezzetini artırmak için de kullanılabilir.
Haşhaş Tohumu ve Narenciye
Turunçgiller ve haşhaş tohumu mükemmel kombinasyondur. Tohumlar, klasik limonlu haşhaşlı kek ya da portakallı revaniye çok yakışır. Bu kombinasyon mutlaka tatlı olmak zorunda değil; greyfurt ve avokado ile hazırladığınız salatalarda da haşhaş tohumu kullanabilirsiniz.
Haşhaş Tohumları Farklı Mutfaklarda Nasıl Yenir?
Haşhaş tohumu Orta Doğu, Hint ve Doğu Avrupa mutfaklarında önemli bir yer tutuyor, yöresel yemekleri ve baharat karışımlarını zenginleştiriyor.
Doğu Avrupa’da haşhaş tohumu dolgulu kek ile haşhaş tohumu, vanilya ve süt içeren ekmek pudingi türü lezzetler Noel hamur işlerinin bir parçası. Popüler bir Çekoslovak böreği olan Kolache’nin içi haşhaş tohumu da ya da reçel ile dolduruluyor.
Macar ve Polonya mutfaklarında haşhaşlı börekler, tuzlu çorbalar ve köfteler gibi haşhaş tohumunu merkeze alan pek çok lezzet bulunuyor. Bir Macar klasiği olan “Mákos tészta” ya da haşhaşlı erişteyi de unutmayalım.
Hint mutfağı: Haşhaş tohumları patates yemekleri, naan gibi ekmekler, köriler ve biryaniler gibi pirinç yemeklerinde kullanılıyor. Beyaz haşhaş tohumu öğütülebilir ve rengi fazla etkilemeden soslar ve çorbalar için kıvam artırıcı olarak da kullanılabilir – bu, bölgesel Hint mutfaklarında yaygın bir uygulama.
Orta Doğu: Orta Doğu mutfaklarında haşhaş tohumu tuzlu yemeklerin yanı sıra baklava gibi ekmek ve hamur işlerinde de kullanılıyor. Cevizli ve ballı baklavada ceviz yerine haşhaş tohumu kullanılabiliyor.
Çeşitleri nelerdir?
Haşhaş tohumları, afyon haşhaş bitkisinden elde ediliyor. Üç ana haşhaş tohumu çeşidi bulunuyor:
- Beyaz haşhaş tohumu (Asya – Hint haşhaş tohumu olarak tanınıyor ve yemeklerde kullanılıyor),
- Mavi haşhaş tohumu (Avrupa haşhaş tohumu olarak da biliniyor). Ekmek ve şekerleme ürünlerinde kullanılıyor.
- Doğu haşhaş tohumu (afyon üreten ve ticari uygulamaları olan afyon haşhaşı olarak da biliniyor).
Haşhaş tohumları tarih boyunca huzursuzlanan bebekleri sakinleştirmek, uyumaya yardımcı olmak ve kadınlarda doğurganlık sorunlarını iyileştirmek için kullanılmış.
Kalsiyum, fosfor ve demir gibi farklı mineraller için iyi bir kaynak olan haşhaş tohumu, bakır ve manganez elementleri açısından zengin. Tohumlar sınırlı da olsa proteinin yanı sıra; tüm temel amino asitleri içeriyor.
Haşhaş neye iyi gelir?
Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olan haşhaş tohumları, demir ve çinko gibi minerallerin yüksek içeriğiyle de beyin işlevini destekler.
- Cildi korur ve nemli kalmasına destek olur.
- Kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını önlemeye yardım eder.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Ağrıların hafifletilmesine destek olabilir.
- Kan şekerini düzenler.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/ – https://www.medicana.com.tr/