Tarif ve fotoğraf: Alara Ozaner
Yeni bir haftaya böyle bir tabakla nasıl da motive başlanmaz ki? Mutfağa salata hazırlamak üzere girmişken “aa şöyle mi yapsam acaba, şu da çok iyi gider aslında”larla netice bu oldu.
Mutfakta hareket ederken ilham gelenlerdenim, oturduğum yerde önceden tak diye aklıma gelmiyor bunlar. İlk önce humuslardan başlıyım. Bir haftadır bitmek bilmeyen nohutlarımı artık farklı bir formda (daha iç açıcı bir şekilde açıkçası) yemek istedim, aklıma doğal olarak humus geldi. Denemediyseniz yapmayı deneyin, gerçekten o kadar kolay ve hızlı ki.
Her şey blender’in içine atılıyor ve birkaç dakika içinde hazır oluyor. En son za’atarla süsledim. Daha sonra baktım dolapta edamame var, edamameyle birlikte fesleğen ve matcha tozunu humus tarifindeki diğer malzemelere de uyarak blender’dan geçirdim. Yalnız nohut katmadım bu sefer – her humusun bazı nohuttur ama baktım ki aynı kıvamı elde edebiliyorum bu şekilde bıraktım. Teker teker diğer humus malzemelerini yazmıyorum çünkü internete yazdığınız an hemen hemen aynı tarif yüzlerce sayfada karşınıza çıkıyor.
Yumurtalar bildiğimiz poşe şeklinde. İlk deneyişimdi, hiç fena olmadı. Haşlanmış yumurtaya iyi bir alternatif. Chia tohumlarıyla süsledim. Gelelim ton balığına… İsterseniz hindi fileto konserve ile de yapabilirsiniz. Konserveden çıkardığım ton balığını küçük küçük kestiğim cherry domates, kuru domates, mango ve fesleğenle karıştırdım. Sosu için ise zeytinyağı, beyaz şarap sirkesi ve limon kullandım.
Baharatlar zevkinize göre, benimki genellikle aynı: tuz, karabiber, kekik, Italian herbs (favori baharat karışımım), susam vb. Görünmese de ton balığı karışımı küp seklinde kestiğim salatalıkların üstünde duruyor. Küp salatalıklar birbirine yapışsın bitişik kalsın diye bir tatlı kaşığı edamame humusla karıştırdım ve güçlü bir taban yaptım. Sonra da bir güzel yedim.