Eski zamanlarda, kuşkonmaz afrodizyak olarak biliniyordu. Bu lezzetli ve sulu sebze, enerjiyi artırmaya, idrar yolunu temizlemeye, beyin gelişimini desteklemeye sayısız fayda sağlıyor.
Yeşil, beyaz ya da mor renklerde bulabileceğiniz kuşkonmazın tüm türleri, yüksek oranda A ve C vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum içeriyor. Adeta bir besin bombası! Üstelik kuşkonmaz, buharda pişirme, ızgara, sote, kavurma ve fırında pişirme gibi farklı pişirme yöntemlerinde de uygun bir sebze.
Kuşkonmazın sağlık yararları
- Yüksek besin-kalori oranı
- Bağırsak sağlığını destekleyebilir
- Kolesterol seviyelerini dengeleyebilir
- Folik asit açısından zengin bir kaynaktır
- Kan basıncını düşürebilir
- Antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir
- Bağışıklığı destekleyebilir
Kuşkonmazın besin profili
80 g kuşkonmaz (haşlanmış) şunları içerir:
- 21 kcal / 88 kJ
- 2,7 g protein
- 0,6 g yağ
- 1,1 g karbonhidrat
- 1,5 g lif
- 176 mg potasyum
- 311 mcg karoten
- 138 mcg folat
- 8 mg C vitamini
Kuşkonmaz tüketelim çünkü…
- Yüksek besin-kalori oranı
Kuşkonmaz, sağladığı kalori miktarına kıyasla önemli miktarda vitamin, mineral ve diğer faydalı bitki bileşikleri içeren bir sebzedir. Kilolarını korurken besin ihtiyaçlarını da karşılamak isteyenler için dengeli beslenmeye önemli bir katkı sağlar.
- Bağırsak sağlığını destekleyebilir
Kuşkonmaz, sindirim sistemimizde yaşayan yararlı bakteriler için prebiyotik veya besin kaynağı görevi gören birçok sebzeden biridir; bu yararlı mikropların gelişmesine ve sayılarının artmasına yardımcı olur.
Araştırmalar pişmiş kuşkonmazın sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olarak iltihabı azaltıp onarımı desteklediği için gastrointestinal rahatsızlıklarda faydalı olabileceğini göstermiştir.
- Kolesterol seviyelerini dengeleyebilir
Araştırmalar, kuşkonmazın sindirimi iyileştirerek kolesterol seviyelerinin yönetimine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
- Folik asit açısından zengin bir kaynak
Kuşkonmaz, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve hücre bölünmesi için önemli olan folik asit açısından zengin bir kaynaktır. Takviyelerde sıklıkla rastlayabileceğiniz sentetik versiyonu ise folik asit olarak adlandırılır.
Folik asit, fetal gelişim için gerekli olduğu ve spina bifida gibi nöral tüp kusurlarına karşı koruma sağladığı için hamilelik sırasında temel bir besindir. Sadece 120 g kuşkonmaz (haşlanmış) günlük referans alım miktarınızı (RI) (200 mcg) karşılar. Ancak, NHS, hamilelik planlayan veya hamileliğin ilk üç ayında olan kadınların günde 400 mcg folik asit almasını önerir.
- Kan basıncını düşürebilir
Kanıtlar, potasyum alımını artırırken tuz alımını azaltmanın yüksek tansiyona olumlu etkisi olabileceğini göstermektedir. Kuşkonmaz, potasyum açısından zengin bir besindir ve bir porsiyon, günlük referans alım miktarının (RI) yaklaşık %5’ini karşılar.
- Antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir
Kuşkonmaz sadece A, C ve E vitaminleri gibi koruyucu vitaminler açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda antiinflamatuar etkileri olan polifenoller adı verilen bitki bileşikleri de içerir ve bu, kuşkonmaz yemenin iltihaplı durumları hafifletmesinin nedenlerinden biridir.
- Bağışıklığı destekleyebilir
Kuşkonmazın sapları, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilecek bazı antimikrobiyal faydalar sağlar.
Kuşkonmaz ketojenik diyet için uygun mu?
100 gram haşlanmış kuşkonmazda sadece 1,4 gram karbonhidrat bulunur, keto diyetine mükemmel bir katkı sağlar.
Kuşkonmaz herkes için güvenli midir?
Kuşkonmaz, vücudun ürik asit üretimini artıran ve böbrek taşı ve gut gibi rahatsızlıkları etkileyebilen purinler açısından zengindir. Bu nedenle, diyetinizdeki purin düzeyini azaltmanız tavsiye edildiyse, kuşkonmaz sizin için uygun olmayabilir.
Diyetinizde yüksek lif oranına alışkın değilseniz, tek seferde bol miktarda kuşkonmaz yemek şişkinliğe ve bazı durumlarda aşırı gaz oluşumuna neden olabilir. Bazı kişiler kuşkonmaz tükettikten sonra idrarlarının koktuğunu da belirtmektedir. Bunun nedeni, kuşkonmazın sülfür içeren bileşiklere ayrışan asparagusik asit adlı bir bileşik içermesidir.
Yaygın olmasa da, bağırsakları, cildi ve solunum sistemini etkileyebilecek semptomlarla birlikte kuşkonmaz alerjisi olmak mümkündür.
Kaynak: www.bbcgoodfood.com




