Bu tartın kabuğunda un yerine kavrulmuş öğütülmüş fındık kullanıldığından glütensiz. Bu konuda hassasiyeti olanlar da bir dilim yiyebilir. Tatlı dolgu, ekşi ama çok ekşi olmayan lezzetin mükemmel dengesine sahip.
Malzemeler
- 1 ⅓ su bardağı fındık, kavrulmuş
- ¼ su bardağı pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- ½ çay kaşığı tuz
- 1 büyük yumurta akı (sarısı dolgu için ayrılmış)
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında
İç Dolgu
- ½ çay kaşığı toz jelatin
- ⅔ fincan toz şeker
- 1 yemek kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu rendesi
- 3 limonun suyu
- 8 büyük yumurta sarısı (2 akı beze için ayrılmış)
- ¼ çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, küp kesilmiş
Beze
- 2 büyük yumurta akı
- ½ su bardağı toz şeker
- Bir tutam tartar kreması
- Bir tutam tuz
- 1 paket vanilya
Hazırlanışı
Hamur: Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Fındıkları mutfak robotunda ince öğütülene kadar çekin. Pudra şekeri, mısır nişastası ve tuzu ekleyin ve karıştırın. Yumurta akı ve tereyağını ekleyin ve hamur bir araya gelene kadar karıştırmaya devam edin. Hamurun 2/3’ünü kelepçeli bir tart kalıbının tabanına aktarın. Bir spatula veya kaşığın arkasıyla eşit bir tabaka halinde yayın ve bastırın. Kalan hamuru kabın kenarlarına sıkıca bastırın. Sertleşene kadar, yaklaşık 15 dakika buzdolabında dondurun.
Tartın tabanını fırında pişirin: Dondurucudan çıkarın ve bir çatalın dişleriyle her tarafını delin. Altın sarısı kahverengi ve kuru olana kadar 20-25 dakika pişirin (çok çabuk kızarırsa kenarlarını folyoyla örtün). Bir tel ızgaraya aktarın; tamamen soğumaya bırakın. Tart kabı iki gün öncesine kadar pişirilebilir; oda sıcaklığında saklayın.
Dolgu: Küçük bir kaseye 2 çay kaşığı soğuk su koyun; üzerine jelatin serpin. Orta boy bir tencerede toz şeker, limon kabuğu rendesi ve suyu, yumurta sarısı ve tuzu çırpın. Tereyağını ekleyin, tencereyi orta ateşin üzerine yerleştirin ve tereyağı eriyene kadar çırparak pişirin. Karışım bir kaşığın arkasını kaplayacak kadar koyulaşana ve tencerenin kenarında küçük kabarcıklar oluşana kadar, 5 dakika daha pişirmeye devam edin. Ateşten alın ve jelatin karışımını çırpın. İnce bir süzgeçten ısıya dayanıklı bir kaseye süzün, ardından soğutulmuş kabuğun içine dökün. Dolgu sertleşene kadar, en az 2 saat buzdolabında bekletin.
Beze: Yumurta akı, toz şeker, tartar kreması ve tuzu bir mikser kabında çırpın. Kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine (içine değil) yerleştirin. Sık sık çırparak, karışım dokunulacak kadar sıcak olana ve iki parmak arasında ovulduğunda artık tanecikli bir his vermeyene kadar pişirin. Kaseyi çırpma aparatı takılı bir stand miksere aktarın; sert tepeler oluşana kadar yaklaşık 5 dakika yüksek hızda çırpın. Vanilyayı ekleyin ve 1 dakika daha çırpın. Bezeyi büyük yuvarlak uç takılmış bir sıkma torbasına aktarın. Tartın çevresine büyük yuvarlaklar sıkın. Bezelerin üzerini bir pürmüz yardımıyla brule edin.