Kaloriferleriniz gece gündüz demeden çalışıyor ama siz buna rağmen evde 2-3 kat giysiyle mi dolaşıyorsunuz? Sonbahar ve kış ayları sizin için bir kabus mu? Bu kadar üşümenizi soğuyan havalara mı bağlıyorsunuz? Ya yanılıyorsanız?
Üşüme, içinde bulunduğumuz çevrenin ısısının aniden düşmesine bağlı olarak vücudumuzun verdiği doğal bir tepkidir. Zaten normal olanı da budur. Ancak bazılarımız diğerlerinin göre daha çok üşür, hatta öyle ki yazın bile yanına ince bir hırka almadan sokağa çıkmayanları mutlaka görmüşsünüzdür. İşte bu noktada üşümenin sebebini sadece havadaki ısının düşmesine bağlamak doğru olmaz. Çünkü üşüme, aynı zamanda bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Peki ama bu hastalıklar neler olabilir?
Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar: Özellikle kış aylarında grip, bronşit, soğuk algınlığı gibi hastalıklar kendisini önce üşüme şeklinde gösterebiliyor. Buna ateş ve titreme de eşlik ederse bu hastalıklardan şüphelenmek mümkündür. Bu gibi durumda hemen bir uzmana başvurmak gerekiyor.
Anemi: Üşümenin bir diğer önemli sebebi de halk arasında kansızlık olarak adlandırılan anemi olabilir. Özellikle kadınlarda daha çok rastlanılan anemi, yetersiz beslenme, yanlış yapılan diyetler, adet döneminde meydana gelen aşırı kan kaybı ve sindirim sistemindeki emilime bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Tiroit bezi hastalıkları: Metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olan tiroit bezinin az ve çok çalışması, üşüme şeklinde kendini gösterebiliyor. Üşümenin yanında yorgunluk, saç dökülmesi ve aşırı kilo alımı da tiroit bezinin düzgün çalışmadığının diğer işaretlerini oluşturuyor.
Hipoglisemi: Düşük kan şekeri olarak da adlandırılan hipoglisemi ülkemizde yaklaşık her 10kişidenbirininmuzdaripolduğubirhastalık. Kan şekerinin 50 mg/dl veya altına düşmesi
kendisini üşüme şeklinde gösterebiliyor. Önlem alınmadığı taktirde uzun dönemde kişide diyabetin oluşmasına zemin hazırlıyor.
Kardiyovasküler hastalıklar: Damar tıkanıklığı ve vasküler endotel hasarı gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan kanlanmanın yetersizliği, ilgili organların beslenme bozukluğu ve vücudun belirli bölgelerinde hassasiyet ortaya çıkarabiliyor. Bu ise kol ve bacaklarda üşümeye sebep olabiliyor.
Sinir sistemi hastalıkları: Sinir sistemi hastalıkları (nöropatiler), kas hastalıkları veya multiple skleroz gibi sistemik, ilerleyici hastalıklar da üşüme, hissizlik ve hareket bozukluğu gibi belirtilerle kendisini gösterebiliyor.
Ne yapmalı?
Üşümeyi engellemek için kalın giyinmek yerine giydiklerinizin niteliğine dikkat edin. Kıyafet tercihinizi vücut ısısını koruyan termal kıyafetlerden yana kullanabilirsiniz. Beslenmenize özellikle dikkat edin. Fazla kalori almak yerine dengeli beslenmeye özen gösterin. Bağışıklık sisteminizi desteklemek adına vitaminlerin yardımına başvurun. Bunun için özellikle C vitamini yönünden zengin yiyecekleri beslenme listenize mutlaka dahil edin.
Spor yapmaya özen gösterin. Zira spor bağışıklık sisteminizi güçlendirmede son derece faydalıdır.
Derleme kaynaklar: www.kolaninternational.com, www.ntv.com.tr