Anadolu’nun binlerce yıllık mutfak kültüründen süzülüp gelen pekmez, kahvaltılara tat katıyor, tüketene sağlık aşılıyor. Hepimiz pekmezi biliyoruz da nasıl saklanacağına ve nasıl tüketileceğine dair bir fikriniz var mı? İşte size pekmezi doğru saklama ve tüketme rehberi…
Her kaşığında şifa gizli olan pekmez, binlerce yıllık Türk kültürünün bir uzantısı olarak sofralarda kendisine yer buluyor. Emeğin, alın terinin ve lezzetin en tatlı hali olan pekmez, şekerin mutfaklarda yerini almadığı tarihlerde yemeklere ve tatlılara tat katmak amacıyla kullanılmıştır. Hemen hemen tüm meyvelerden yapılabilme özelliğine sahip olan pekmez, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kusursuzca karşılamasıyla da ünlü. İçeriğinde yer alan demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimine ve kansızlığa iyi gelen pekmezi uzmanlar özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmeleri gerektiğini belirtiyor. Vücudun ısı dengesini sağlamaya yardımcı olan pekmezi antioksidan içeriği nedeniyle özellikle kış aylarında tüketmek bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı oluyor. Her ne kadar yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişse de pekmez, karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı. Bünyesinde bulunan kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir, B1, B2, B3 vitaminleri nedeniyle yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağı olan pekmez, vücutta kan hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar. Kanı temizlemeye de yardımcı olan pekmez, damarların tıkanmasını ve damar sertliğinin önüne geçer. Egzama, sedef, akne gibi cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı besin olarak mutlaka tüketilmesi önerilen pekmez, öksürüğe iyi gelir aynı zamanda da balgam söktürür.
Pekmez nasıl saklanmalı? Nasıl tüketilmeli?
Eğer pekmez ev yapımı değilse açıldıktan sonra mutlak suretle buzdolabında muhafaza edilmelidir. Eğer geleneksel usullerle yapılmışsa oda sıcaklığında ve güneş almayan bir yerde saklanmalıdır. Pekmezin üzerinde ince bir küf tabakası oluşursa, bu pekmezin bozulduğu anlamına gelir. Buzdolabında sakladığınız pekmez donmuş ise benmari usulüyle yeniden eski formunu kazanmasını sağlayabilirsiniz. Kesinlikle yeniden kaynatmayın çünkü yeniden kaynatıldığında yüksek ısıya bağlı olarak hidroksi metil furfural oluşumuna sebep olunur bu ise kanser riskini ortaya çıkarır. Uzmanlar yetişkinlerin günde 1-2 kaşık çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmelerini öneriyorlar. Önerilen miktarın üzerine çıktığınızda ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilir. Ayrıca yüksek kalori içerdiği için pekmezi dikkatli tüketmek gerekiyor aksi taktirde kilo sorunu ortaya çıkabilir. Şeker hastalarının da tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor çünkü pekmez kana çok hızlı karışır. Demir eksikliğiniz varsa pekmezi yoğurtla karıştırıp tüketin. Bu şekilde demir emilimi daha yüksek olur.
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/soguklara-kalkan-olan-pekmez-her-derde-deva/
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/pekmezin-faydalari-neler-pekmez-nasil-saklanmali/
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/pekmezi-saklama-ve-dogru-tuketmenin-5-kurali/
http://www.yasemin.com/saglik/haber/2748865-pekmezi-saklama-ve-dogru-tuketmenin-5-kurali