Günün büyük bölümü oruçla geçen Ramazan ayını doğru ve dengeli beslenerek daha kolay ve sağlıklı geçirmek mümkün. Özenle hazırlanan iftar ve sahur sofralarından kilomuza kilo katmadan ve midemize eziyet çektirmeden nasıl kalkarız? İftarda rahatça doymak için neler yemeliyiz? Gün boyu tok kalmak için sahurda hangi yiyecekleri tercih etmeliyiz?
Sağlıklı bir oruç süresi geçirmeniz için iftar ve sahur için örnek haftalık menümüz:
1.gün:
İftar: 1 kase düğün çorbası, 1–2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 avuç kadar pide, Fırında kaşarlı ve sebzeli hindi güveç, Yeşil salata, Domatesli bulgur pilavı
Ara öğün: Güllaç
Ara öğün: 2 farklı mevsim meyvesi ve 1 su bardağı süt ya da yoğurt
Sahur: 1–2 dilim tahıllı ekmek, 1 dilim peynir ve 1 adet yumurta, 5–6 adet zeytin, Domates, salatalık, 1–2 çay kaşığı bal veya reçel
2. gün:
İftar: 1–2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 kase mantar çorbası, Tavuklu Büryan pilavı, Yoğurtlu Semizotu salatası
Ara öğün: Revani
Ara öğün: 1 kase şeftali kompostosu ve yatarken süt
Sahur: 1 kase domates çorba, 1 kase yoğurt, Zeytinyağlı fasulye, 1-2 dilim tahıllı ekmek, Domates ve salatalık
3. gün:
İftar: 1-2 adet zeytin veya 1-2 dilim peynir, 1 kase terbiyeli şehriye çorbası, Bohça Kebabı, Gavurdağı salatası, Naneli ayran
Ara öğün: Lokma tatlısı
Ara öğün: 1 kase kuru erik hoşafı ve 1 bardak süt
Sahur: 1–2 dilim tahıllı ekmek,, Peynirli menemen, 5–6 adet zeytin, Domates, salatalık, 1 şeftali
4. gün:
İftar: 1 kase domates çorbası, 1 dilim pide, 1-2 dilim pastırma ve peynir, Fırında piliç, Sade bulgur pilavı, Cacık
Ara öğün: Mozaik pasta
Ara öğün: 1 su bardağı süt ile 10-12 çilek
Sahur: Bulgurla hazırlanmış dolma, 1 kase yoğurt, 1-2 dilim tahıllı ekmek, Yeşil salata
5. gün:
İftar: Misket köfteli yoğurt çorbası, 1 dilim tahıllı ekmek, 1-2 dilim peynir ve 5-6 zeytin, Sebzeli et sote, Patlıcanlı bulgur pilavı, Çoban salata
Ara öğün: Kazandibi
Ara öğün: 1 kase kuru üzüm hoşafı ve 1 bardak süt
Sahur: Peynirli ve otlu omlet, 1-2 dilim tahıllı ekmek, 6-7 zeytin, Domates salatalık kırmızı biber, 1-2 çay kaşığı reçel
6. gün:
İftar: 1 kase erişteli mercimek çorbası, 1–2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 avuç kadar pide, Sebzeli şiş köfte, Nohutlu pilav, Ayran
Ara öğün: 1 parça baklava
Ara öğün: 8-10 erik ve 1 su bardağı süt ya da yoğurt
Sahur: Yumurta salatası, 1-2 dilim tahıllı ekmek, 1-2 dilim peynir, Domates salatalık, 1 kase kuru erik hoşafı
7. gün:
İftar: 1 kase tavuklu buğday çorbası, 1-2 dilim tahıllı ekmek, 1-2 parça peynir, 5-6 zeytin, Fırında patlıcanlı et yemeği, Sade bulgur pilavı, Yoğurtlu közlenmiş kırmızı biber salatası
Ara öğün: Sütlaç
Ara öğün: 10-15 kiraz ve 10-15 tane çiğ badem veya fındık + 1 fincan bitki çayı
Sahur: 1 tane haşlanmış yumurta, 1-2 dilim beyaz peynir, 3-4 tane kuru kayısı, 4 parça ceviz, 1-2 dilim tam tahıllı ekmek