Sıcaklar bunaltıyor. Kahve tutkunları bu sıcak yaz günlerinde soğuk kahve tüketmeyi tercih ediyor. Peki soğuk demlenmiş kahve buzdolabında nasıl ve ne kadar süre saklanır? Gelin birlikte öğrenelim.
Kendiniz yapıyorsanız veya mağazadan satın alıyorsanız, soğuk demleme kahvenizi uygun şekilde saklayabiliyor musunuz? Dahası, soğuk demleme kahveyi buzdolabında ne kadar süre saklayabileceğinizi biliyor musunuz? Kahve uzmanları, soğuk demleme kahvenin daha uzun süre taze kalmasını, gıda güvenliğini korumasını ve lezzetini kaybetmemesini sağlamak için neler yapabileceğinizi paylaşıyor.
Soğuk Demleme Nedir?
Öncelikle, soğuk demleme kahveyi standart demleme kahveden ayıralım. Uzmanlara göre, “normal kahve” (filtre kahve, espresso veya pour over) genellikle 90 ila 95 derece arasında sıcak su kullanılarak demlenir. Buzlu kahve içeceklerini tercih edenler için bu kahve buz üzerine dökülebilir. Sıcak veya soğuk servis edilse de, bu tür kahve “aromatik” ve “parlak”tır.
Soğuk demleme, adından da anlaşılacağı gibi, demleme işlemi sırasında daha soğuk suyun (genellikle 3 derece civarında buzdolabı sıcaklığı veya 21 derece civarında ortam sıcaklığı) kullanılmasıyla hazırlanır. Su daha soğuk olduğu için demleme işlemi daha uzun sürer. Örneğin, buzdolabında soğuk demleme yapmak 18 saat sürebilir, ancak tezgah üzerinde demleme sadece 12 saat sürebilir (sıcak kahve ise sadece birkaç dakika demlenir).
Peki, bir fincan kahve için bu kadar uzun süre beklemenin faydası nedir? Daha uzun demleme süresi ve daha soğuk suyun birleşimi daha dolgun gövdeli, daha pürüzsüz dokulu ve hassas aromalı bir kahve oluşturuyor.
Soğuk Demleme ve Soğuk Demleme Konsantresi
Standart hazır soğuk demlemeye ek olarak, soğuk demleme konsantresi de yapabilirsiniz. Soğuk demleme konsantresi “daha fazla kahve çekirdeği veya daha az su kullanılarak yapılır ve çekirdekleri süzüldükten sonra soğuk suyla seyreltilmesi gerekir.
Bir kahve dükkanından soğuk demleme sipariş ettiğinizde, genellikle konsantre kullanılır, bu da yerden tasarruf sağlar ve kalabalık bir gruba servis yaparken daha verimlidir. Evde kahve makinesi kullananlar için konsantre yapmak genellikle gereksiz görülür. Kahve severlerin, hazır içilebilir güçte bir tarif kullanarak evde soğuk demleme yapmaları daha kolaydır.
Soğuk Demleme Raf Ömrü
Soğuk demlemenizi birkaç gün içinde içmelisiniz; daha uzun süre bekletirseniz, demlemenin oksitlenme riski vardır ve bu da tadı bayatlatır. Herkesin kullandığı tarif ve kahve çekirdeği seçimi (kavurma derecesi, öğütme boyutu vb.) farklı olduğundan, kahvenin bayatlama süresi de farklı olur. Uzmanlar genellikle 2-7 gün arasında bir süreden bahsediyorlar ve şöyle söylüyorlar: “Soğuk demleme konsantrelerini iki haftaya kadar saklayabilirsiniz, ancak seyreltildikten sonra üç veya dört gün içinde tüketmelisiniz. Soğuk demleme kahveyi içmek söz konusu olduğunda, taze olan her zaman daha iyidir ve daha sık küçük miktarlarda hazırlamak, uzun süre bekletilen büyük miktarlardan daha iyi sonuçlar verir”.
Daha Uzun Süre Saklamak İçin
Soğuk demlemeyi toplu olarak yapıyorsanız, doğru şekilde sakladığınızdan emin olmalısınız. Soğuk demlemenizi (ve/veya konsantrenizi) kapalı bir kapta (cam veya plastik) buzdolabında saklamalısınız; oda sıcaklığında saklamak bakteri üremesine daha elverişli bir ortam yaratır.
Soğuk demlemenizin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, bunu yapmanın tek yolu saklama kabındaki havayı çıkarmak (şarap şişesine benzer şekilde). Çoğu kişi için pratik olmasa da, denemek isterseniz evde kullanabileceğiniz bazı cihazlar mevcut.
Uzmanlar kahve dükkanlarının genellikle soğuk demleme kahveyi bir fıçıya koyup “daha uzun süre taze kalması için karbondioksit ile yıkadığını” belirtiyor. Küçük bir fıçı soğutucunuz varsa, bu işlemi evde de yapabilirsiniz.
Önemli noktalar
- Soğuk demlemede, standart kahveden daha düşük sıcaklıklar kullanır ve demlenmesi 12 ila 18 saat sürer.
- Buzdolabında kapalı, sızdırmaz cam veya plastik bir kapta saklanmalıdır.
- Uygun şekilde saklandığında, seyreltilmiş soğuk demleme kahve, demlenme şekline bağlı olarak 2-7 gün arasında saklanabilir; soğuk demleme konsantresi ise iki haftaya kadar saklanabilir.