Sahurda mevsim meyveleriyle hazırlanmış meyve kompostosu ya da kuru meyvelerle yapılan hoşaf içerek hem günlük mineralinizi alırsınız hem oruçluyken susamanın önüne geçebilirsiniz. İşte size üç ayrı lezzetli tarif:
Nektarin Kompostosu:
Malzemelerimiz 6 adet nektarin, 1 su bardağı şeker, 5 su bardağı su ve 8-10 damla limon suyu. Öncelikle meyveleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz ve küp küp doğruyoruz. Nektarinlerin üzerine şeker, su ve limon suyu koyup karıştırıyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Kompostomuz kaynadıktan 1-2 dakika sonra altını kapatıyoruz çünkü çok kaynarsa meyveler eriyor. Kompostomuzu soğumaya bırakıyoruz. Bu aşamada isterseniz kompostoya 1 tane çubuk tarçın ya da 3- 4 tane karanfil de ekleyebilirsiniz. Kompostonuz hazır.
Kuru Kayısı Hoşafı:
Malzemelerimiz 250 gram kuru kayısı, 3 tane karanfil, 10 su bardağı su, 1 su bardağı toz şeker, 2-3 damla limon suyu. Kuru kayısıları 1 gün boyunca suda bekletiyorsunuz. Yumuşayan kayısıların suyunu süzüp yıkayın. Tencereye alın ve 10 su bardağı suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Şeker ve karanfili ilave edip üzerine limon suyunu sıkın. 5-6 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın. İyice soğuyunca servise hazır.
Kuru Erik Hoşafı:
Bu hoşaf için 250 gram kuru erik, 1,5 su bardağı toz şeker, 7-8 adet karanfil ve 6 su bardağı su gerekiyor. Tarif ise çok kolay: Kuru erikleri iyice yıkadıktan sonra bol suyla 2-3 saat ıslatın. Yumuşayan erikleri süzdürdükten sonra üzerine 6 su bardağı su ilave ederek bir tencereye koyun. Karanfilleri de ekleyerek orta ateşte sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca şekeri katın ve yine ara sıra karıştırarak 8-10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuyunca kaselere boşaltıp servise sunabilirsiniz.