Vücudunuzda oluşan yaralar ne yaparsanız bir türlü kapanmıyor ya da geç mi kapanıyor? Peki ya bu sorunun çözümü de beslenmede gizli dersek?
Gündelik yaşam içinde kimi zaman düşme, kesmeye kimi zaman da cerrahi müdahalelere bağlı olarak vücudumuzda çeşitli yaralar meydana gelir. Etrafınızdaki pek çok insanın yaraları kısa bir süre içinde kapanıyor sizin yaralarınız ise ilk günkü tazeliğiyle uzun bir zaman boyunca size adeta dünyayı zindan ediyorsa bir de beslenme listenizi gözden geçirin. Zira uzmanlar uzun süre kapanmayan yaraların sebebini beslenme listesinde doğru gıdaların yer almamasına da bağlıyorlar. O halde iyileşme sürecinizi hızlandıracak gıdalara gelin hep birlikte bakalım.
Yaraların iyileşmesi her ne kadar oldukça karmaşık bir süreç olsa da bilinen bir gerçek var ki doğru beslenme ile hızlı iyileşme arasında doğrudan bir ilişki var. Zira yapılan araştırmalar da yara iyileşmesinin geç olduğu hastalarda besin eksikliği yaşandığını ortaya koyuyor. Bu nedenle hastanın özellikle vücudunda yara olduğu zaman daha iyi beslenmesi şart. Peki o zaman nasıl yaramızın iyileşmesine yardımcı olacak gıdalar neler?
A ve K vitamini yönünden zengin gıdalar: İçeriğinde bolca A ve K vitamini barındıran lahana, ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak iyileşme sürecini hızlandırırlar. A vitamini ayrıca, karaciğer, havuç, tatlı patates ve kantalup kavunlarında bulunur. Kolajen seviyesinin artmasına katkı sağlayan A vitamini, bağışıklık sistemini tetikleyip, yara izlerinin hızla iyileşmesine de önayak olur. Bu nedenle bu süreçte beslenme listenizde mutlaka suretle bu gıdalara yer vermelisiniz.
Protein: Yara iyileşmesinin hızlı olması için vücuda yeterli miktarda protein almak gerekmektedir. Zira protein vücuttaki dokuları inşa etmeye, onarmaya ve yeni hücre oluşumuna yardımcı olur. Protein ayrıca enzimler ve vücut kimyasallarını sentezlemek için de gereklidir. Yapılan pek çok deneysel çalışma da göstermiştir ki protein yetersizliği halinde yara iyileşmesinde gecikmeler söz konusudur. Bu nedenle kırmızı et, tavuk, balık, süt ve protein gibi besinlerin tüketiminin bu süreçte artırılması son derece önemlidir.
Esansiyel yağ asitleri içeren gıdalar: Balık, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi gıdalar içeriğinde yüksek oranda esansiyel yağ asitleri barındırır. Bu ise yaraların normalden daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur. Bu nedenle beslenme listenizde bu gıdalara mutlaka yer açmalısınız.
Çinko: Ciltte iyileşmeye yardımcı olan çinko aynı zamanda bağışıklığı da kuvvetlendirir. Yara iyileşme sürecini oldukça kısaltan çinko ile ilgili olarak Nutrients dergisinde yayımlanan bir makalede çinkonun yara iyleşme sürecinin her aşamasında önemli bir rol oynadığına vurgu yapılıyor. Özellikle çinko bakımından zengin olan kırmızı et, karides, istiridye, karaciğer, yumurta, peynir, süt, ceviz, badem, kabak çekirdeği, kaju gibi gıdaları daha fazla tüketmekte fayda var.
C vitamini: Dokuların iyileşmesine yardımcı olan C vitamini, aynı zamanda yaraların iyileşme sürecinde kişiyi enfeksiyonlara karşı da koruyor. Kolajen üretimine de katkıda bulunan C vitamini, bu sayede yeni doku büyümesini teşvik ederek yaraların iyileşmesine de yardımcı oluyor. Turunçgiller, çilek, brokoli, domates, kivi ve lahana ise en çok C vitamini içeren gıdalardan bazıları.
https://groups.google.com/forum/#!topic/hastanedekiler/QBOD9rPLt-8
http://www.kadinvekadin.net/yara-iyilesmesini-hizlandirmanin-dogal-yollari.html