Geleneksel lezzetler neden hala başrolde? Fusion mutfağının giderek daha popüler olmasının sebebi ne olabilir? Araştırma şirketi Mintel’in hazırladığı 2017 Küresel Yeme İçme Trendleri raporu geleneksel lezzetlerin hala revaçta olduğunu gösteriyor.
Günümüzde her alanda yaşanan hızlı değişim yeme – içme sektörüne de yansıyor. Mintel tarafından yapılan 2017 Küresel Yeme İçme Trendleri araştırması gösteriyor ki, tüm dünya “geleneksel” olanı tüketmekten vazgeçmiyor, biraz değişim istediğinde ise geçmişle geleceği sentezleyen tanıdık ama yeni tatlara başvuruyor. Bir başka deyişle tüketiciler, damak zevki konusunda devrimci olmak yerine daha temkinli davranmaya devam ediyorlar.
Geleneksel ya da tanıdık olan, yeniliğe ihtiyacı ortadan kaldırmıyor. Bu yüzden son yıllarda yenilikçi üreticilerin ilham kaynağını geleneksel alışkanlıklar oluşturuyor.
Geçmişe bakarak geleceğe dair güvenilir bir bakış açısı geliştirmek isteyenler yeniliklere fırsat veriyorlar. Bunun en iyi örneğini Hindistan’daki Paper Boat içecekleri ortaya koydu. Paper Boat’un içerikleri ilhamını yeşil mango bazlı geleneksel Hint yemek tariflerinden alıyor. Böyle olunca geleneksel ile yeniliği harmanlayan bu ürünler, Hintli tüketicilere hem tanıdık hem de yeni bir alternatif oluşturuyor.
Neden geleneksel olana güven duyuyoruz?
Sebebi basit: Geçmişe olan bağımız. Özellikle eğer somut bağlarımız varsa bir üreticinin ürününü anlatmak için kamuoyuna aktaracağı masalsı ifadeler bile en güvenilir metinlere dönüşebiliyor. Geçmişe duyulan bu güven ve sevgi hibrid ya da retro ürünlerin piyasaya sunulmasının da önünü açıyor. 20-30 yıl önceki şişeleriyle piyasaya sunulan gazozlar, 100 yıl önceki ambalajıyla yeniden pazarlanan çikolatalar, soğuk demlenen kahveler, alkollü kök birası gibi güncellenmiş ürün ve kavramlar hepsi bu anlayışın ürünü.
Bir başka örnek de Afrika’dan gelsin. Guinness markasının, içeriğini Nijerya kültüründen alıp güncelleyerek piyasaya sunduğu Guinness Africa Special Stout adlı ürün de dikkate değer. Yerel zencefil, limon ve biber içeren bu ürün geleneksel ile yeni olanın harmanına güzel bir örnek teşkil ediyor. Ürün, Nijeryalı bir graffiti sanatçısının çizimlerini ambalajına taşıyarak da fark yaratmayı başarıyor.
Geleneksel tüketim kültüre göre değişiyor
Mintel’in yaptığı araştırmaya göre dünyanın farklı birçok noktasında insanlar, geleneksel lezzetleri keyifle tüketme alışkanlığını sürdürüyor. Tabii rakamlar toplumun kültürel korumacılık anlayışıyla doğru orantılı.
Çin’de 20-49 yaş arası tüketicilerin yüzde 67’si sabahları geleneksel Çin ya da Uzak Doğu kahvaltısını tercih ediyor. Bu kahvaltıda çorba, erişte, Çin mantısı gibi Uzak Doğu’ya özgü yöresel lezzetler yer alıyor.
Çin’e kıyasla küresel kültüre daha iyi entegre olan Brezilya’da ise geleneksel lezzetlere bağlılık oranı epey düşüyor. Bu ülkede yetişkinlerin yüzde 25’i geleneksel lezzetleri, babaanne ve anneanne tariflerini pişirmeyi tercih ediyor.
Aynı araştırmaya göre Fransızların yüzde 37’si, Polonyalıların yüzde 36’sı ve İspanyolların yüzde 35’i Meksika biberi (Chipotle) veya Madagaskar vanilyası gibi tüm dünyada tanınan geleneksel ürünleri tüketmeyi seviyor.
Fusion mutfağı revaçta!
Mintel’in araştırmasına göre İngiltere’de, son yıllarda etnik yemekleri tüketmek isteyenlerin oranı yüzde 29’a ulaştı. Etnik yemek sevenler genellikle fusion mutfağına ilgi duyuyor ve karışımlardan hoşlanıyor. Çin ve Hint mutfağının sentezlenmesi sonucunda yaratılan yeni ürünler bu grubun damak zevkine hitap ediyor.
Kanada’daki yetişkinlerin yüzde 39’u da İngilizlere benzer şekilde, iki ya da daha fazla sayıda mutfağın bileşenlerini barındıran fusion ve otantik lezzetlere ilgi duyuyor ve bir adım öteye giderek tanıdık tarifleri genişletmek için fusion mutfağı anlayışının bir fırsat sunduğunu belirtiyor.
Geleceğin trendi: Erişilebilir yenilikler
Mintel’in araştırmalarına göre küresel yiyecek ve içecek lansmanlarında yüzde 269 oranında bir artış söz konusu. Yeme – içme konusundaki bu eğilim, markaların pazarlama yoluyla, tüketicilerin geleneğe olan ilgisinden yararlanabileceğini gösteriyor. Tiger Beer gibi… Uzak Doğu’nun bu ünlü bira markası, Singapur’un “sokak yemeği” kültürünü yaşatmak ve bunu tüketicilere tutkuyla aktarmak amacıyla bir viral video serisi hazırlamıştı. Buradan çıkan sonuç ise şu: Geçmiş, erişilebilir yenilikleri pazarlamak için de gerekli.