Yaz aylarında en sık tüketilen yiyeceklerden olan salatalar için evde kendiniz enfes ve pratik soslar hazırlayabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken malzemeleri bir araya getirmek ve karıştırmak. Bu dört tarifle salatalarınızı bir üst seviyeye taşıyın.
1- Bal-Balsamik Sos
Sadece dört malzemeyle hazırlanan bu kolay bal-balsamik sos, yeşilliklerinizi canlandıracak.
Malzemeler
- ¼ su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı balsamik sirke
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 çay kaşığı Dijon hardalı
- Tuz ve öğütülmüş karabiber
Yapılışı
Küçük bir kasede sirke, bal, hardal ve zeytinyağını karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
Kalan bal-balzamik sosu hava geçirmez bir kavanozda 2 haftaya kadar buzdolabında saklayın. Kullanmadan önce kavanozu çalkalayın.
Bu Sosu Salataların Dışında Kullanma
Izgara veya fırında pişirilmiş tavuk veya sebzelerin üzerine gezdirerek lezzetli bir tat katın.
Makarna salatasına biraz karıştırın (nohut, yeşil fasulye ve fesleğenli bu tarif gibi).
Sandviç veya dürümlerin üzerine gezdirerek lezzet katın.
2- Çiftlik Sosu
Malzemeler
- 1 su bardağı ayran
- ½ su bardağı ekşi krema
- ¼ su bardağı mayonez
- 1 ½ çay kaşığı doğranmış taze kekik yaprağı
- ¼ küçük diş sarımsak, doğranmış
- Bir tutam acı biber
- Tuz ve öğütülmüş karabiber
Yapılışı
Orta boy bir kasede ayran, ekşi krema ve mayonezi pürüzsüz olana kadar çırpın. Kekik, sarımsak ve acı biberi ekleyip çırpın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
3- Hardal ve Otlu Vinaigrette
Malzemeler
- 1 çay kaşığı Dijon hardalı
- ½ çay kaşığı kıyılmış sarımsak
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- ¼ su bardağı sızma zeytinyağı
- ¼ su bardağı doğranmış karışık otlar (tarhun, frenk soğanı ve kişniş gibi)
- Tuz ve karabiber
Yapılışı
Hardal, sarımsak ve sirkeyi karıştırın. Zeytinyağını yavaşça çırparak ekleyin. Otları karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
4- Yeşil Sos ve Dip
Malzemeler
- ½ su bardağı ekşi krema
- ⅓ su bardağı mayonez
- 1 adet hamsi filetosu, yıkanmış ve kurulmuş
- ¾ su bardağı hafifçe sıkıştırılmış taze düz yapraklı maydanoz yaprakları
- ¼ su bardağı hafifçe sıkıştırılmış taze fesleğen yaprakları
- 2 adet taze soğan, beyaz ve açık yeşil kısımları koyu yeşil kısımlarından ayrılmış
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 2 yemek kaşığı hafifçe sıkıştırılmış doğranmış taze tarhun yaprakları
Yapılışı
Ekşi krema, mayonez, hamsi, maydanoz, fesleğen, taze soğanın beyaz ve açık yeşil kısımları, 1/2 çay kaşığı tuz ve bir tutam karabiberi bir mutfak robotunda karıştırın ve pürüzsüz olana kadar püre haline getirin. Bir kaseye aktarın.
Taze soğanın üst kısımlarını ince ince doğrayın ve tarhun ile birlikte sosun içine karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın sosunuz kullanıma hazır.