Atıştırmalıkların yanında yapımı kolay lezzet dolu yaz sosları…
1-Salsa Fresca
Tortilla cipsleri ve daha fazlası için en kolay sos.
Malzemeler
2 orta boy domates, iri doğranmış
1 küçük beyaz soğan, küçük küpler halinde doğranmış
1 jalapeño, kıyılmış
1 diş sarımsak, kıyılmış
1 çorba kaşığı taze limon suyu
Tuz ve karabiber
½ su bardağı kişniş yaprakları, kabaca doğranmış
Yapılışı
Orta boy bir kasede domates, beyaz soğan, jalapeño, sarımsak ve taze limon suyunu karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın ve karıştırın.
En az 15 dakika (veya üstü kapalı olarak 4 saate kadar) bekletin. Servis yapmadan hemen önce kişniş yapraklarını karıştırın.
Ev yapımı salsa fresca, hava geçirmez bir kapta buzdolabında dört güne kadar saklanabilir, ancak en iyi lezzet ve kıvamı ilk bir veya iki gün içinde tüketildiğinde elde edilir.
Salsa Fresca’yı kullanma:
Nachos veya tacoların üzerine kaşıkla koyabilirsiniz – özellikle çıtır balık veya karides tacolarıyla çok lezzetli olur.
Çırpılmış yumurtaya karıştırabilir veya dilimlenmiş avokado ve bir kaşık ekşi krema ile klasik peynirli omlete ekleyebilirsiniz.
Yulaf kasenize ekleyebilirsiniz.
2-Tahinli Yoğurt Dip
1/2 su bardağı yoğurt, 1/4 su bardağı tahin, bir çorba kaşığı harissa, 2 çay kaşığı taze limon suyu ve 1-2 çorba kaşığı suyu çırpın; tuz ile tatlandırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve baby havuçlarla servis edin.
3-Frenk Soğanı Ezmeli Avokado Sosu
Bir büyük veya iki küçük soyulmuş, çekirdeği çıkarılmış avokadoyu ezin. 1/4 fincan ince doğranmış taze frenk soğanı ve 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırın. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. Üzerine biraz daha frenk soğanı ekleyin ve ince dilimlenmiş turp “cipsleri” ile servis edin.
4-Limonlu Ricotta Sosu
2 su bardağı ricotta peyniri, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı taze limon suyunu karıştırın. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. Üzerine zeytinyağı ve biraz karabiber serpin; haşlanmış brokoli ile servis edin.
5-Kremalı Enginar Sosu
Malzemeler
1 kavanoz (340 g) konserve enginar kalbi
3 adet yağda konserve hamsi filetosu
Maydanoz yaprakları
500 g yoğurt
¼ su bardağı sızma zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Servis için kızarmış ekmek veya krakerler
Yapılışı
Enginarları süzün, 3 yemek kaşığı konserve sosunu ayırın.
Enginar, ayırdığınız sosu, hamsi ve maydanozu bir mutfak robotunda ince ince doğrayın.
Yoğurt, yağ, 2 çay kaşığı tuz ve 1/4 çay kaşığı karabiber ekleyin; birkaç kez daha robottan geçirerek malzemeleri eşit şekilde karıştırın.
Servis kasesine aktarın. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin.