Bitkisel beslenmeyi tercih edenler için mantar kullanılarak hazırlanacak farklı tarif önerilerimiz var. Mantarlar besin bakımından zengin, kalori açısından sizi rahatsız etmeyecek besinler arasındadır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri, hayvansal gıdalardan alamadığınız ek mikro besinleri ve doyurucu lifleri, kalori, yağ veya kolesterol gibi dertleriniz olmadan almanızı sağlarlar.
1-Yabani pirinç ve mantarlı çorba
Hindistancevizi sütüyle sebze suyuna pirinci, mantarları ve baharatları ekleyin; kaynatın ve karıştırın. Kruton veya roka salatası ile servis yapın.
2-Vegan Pozole (Mısır lapası)
Mısır taneleri, bol yeşillik, soğan ve sarımsakla hazırlanan geleneksel Meksika yemeğine acı biberlerin yanında etli dokuyu vermek için istiridye mantarı eklenebilir.
3-Mantar bolonez soslu vegan fettuccine
Bolonez sosunu kıyma yerine mantarla hazırlayarak fettuccine ya da diğer herhangi bir tür makarna ile servis edebilirsiniz.
4-Güveçte portabello’lu kavurma
Kalın portabello mantarı dilimlerini lezzetli bir sebze suyu ve çeşitli sebzeler eşliğinde güveçe alıp fırında pişirebilirsiniz.
5-Ispanak ve patates püreli mantar dolması
İstediğiniz türdeki mantarları ıspanaklı patates püresi ile doldurup fırınlayabilir ve yanında salata ile sunabilirsiniz.
6-Mantarlı Vegan Mac&Cheese
Makarnaya mantar ekleyebilir, sosu ise peynire alternatif dövülmüş kaju fıstığı, badem sütü ve patates rendesiyle hazırlayıp robotta çekip, çeşitli baharatlar ve ekmek kırıntıları ekleyip afiyetle tüketebilirsiniz.
7-Acılı ekşili vegan udon çorbası
Udon eriştesi, tofu ve shiitake mantarlarını baharatlı, sarımsaklı zencefil suyunda pişirerek nefis bir çorba hazırlayabilirsiniz.
8-Mantar pastırması
Hindistan cevizi, patlıcan, tofu, kabak gibi birçok sebzeden vegan pastırma yapabilirsiniz, shiitake mantarları en lezzetli seçeneklerden biri olacaktır. Soya sosu, akçaağaç şurubu, badem ve bir tutam kırmızı biberden oluşan basit bir sos ile sebzeleri marine edebilir, sandviçlere veya makarnanın üzerine ekleyebilirsiniz.
9-Vegan Kore Bulgogi
İstiridye mantarları, vegan kimchi, baharat, soya sosu ve susam yağını soteleyip susam serpiştirerek her zamanki akşam yemeği rutininden çıkıp Kore’nin bu ünlü et yemeğinin vegan versiyonunu hazırlayabilirsiniz.
10-Avokado ve mantarlı tacolar
İstediğiniz mantar çeşidini baharat ve bira ile marine ettikten sonra tavada pişirip, salsa sos ve avokado dilimleri eşliğinde taco’lara doldurabilirsiniz.
Kaynak: vegnews.com