Besinleri dondurucuda saklamak pek çok kişi için yeni bir alışkanlık değil. İçinde bulunduğumuz salgın döneminde bu alışkanlık daha geniş kitlelere yayıldı. Sağlıklı beslenmek için pek çok yöntem uyguluyoruz. Bunlardan biri de mevsim sebze ve meyvelerini yıl boyunca tüketebilmek için temizleyip dondurucuya koymak. Peki, hiç buz yanıklarını duydunuz mu? Sakladığınız gıdaların suyu çekilmişse ve tat vermiyorsa buz yanığı gerçeğiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
Gıdaları bozulmadan tüketmek, buzluğun gerisinde kalmış yiyecekleri değerlendirmeye çalışmak gibi alışkanlıklarımız hep vardı ama son dönemde bu yönteme daha fazla başvuruyoruz. Amaç aynı; hem sokağa çıkma yasaklarına karşı tedbirli olmak hem de sağlıklı beslenmek! Mevsimlik sebze ve meyveleri ya da daha sonra yemek üzere fazla yaptığınız yemekleri buzluğa kaldırmak sürdürülebilir ve tabii çok iyi bir gıda saklama yöntemi. Ancak buzluğunuzun gizli köşelerinde unuttuğunuz sebze ve meyveler tat ve sularını kaybedebilir. İşte bunun tek bir sebebi var: Buz yanığı!
Dondurucuda hangi yiyeceğin olduğunu unutmaya meyilliyseniz, buz yanığını daha önce deneyimlemiş olabilirsiniz. Yiyeceklerin dokusunu tamamen yok eden devasa buz kristallerinden söz ediyoruz.
Dondurucuda buruşuk, kuru bir yüzeye sahip tuhaf bir renge dönüşen et ya da sebze gördünüz mü_? Buna dondurucu yanığı neden oluyor. Dondurucu kendini yakmaz. Gerçekte, buz yanığı, bir gıdanın yüzeyinin dehidrasyonudur. Gıdanın içindeki buz, su buharına dönüşür ve dondurucu havaya geçer.
Sonuç olarak elimizde nem içermeyen opak, kuru bir gıda kalır.
Buz yanığı neden olur?
Buz yanığının en temel sebebi, dondurucudaki sıcaklık dalgalanmalarıdır. Yani, eğer buzluğunuzun kapağını uzun süre açık tutuyorsanız bu duruma da kapı açıyorsunuz demektir. Çünkü dondurucudaki sıcaklık değiştikçe havanın su buharı basıncı da değişir. Daha yüksek sıcaklıklarda, buz gıdalardan dışarı çıkmak ister. Bu, daha yüksek sıcaklıklarda artan havanın su buharı basıncından kaynaklanır. Daha basit bir ifadeyle, daha sıcak hava, daha fazla su tutabilir. Bunu yapmak için, gıdanın içindeki buz doğrudan buzdan buhara dönüşür, hava fazına girer. Temel olarak, yiyecek ve havadaki su her zaman dengede kalmaya çalışır. Ancak, dondurucudaki sıcaklık soğumaya başladığında, su artık havada mutlu değildir. Maalesef bizim açımızdan, yemeğin içindeki orijinal konumuna geri dönemez. Bunun yerine su, yiyeceğin yüzeyinde buz olarak birikir.
Buz yanığını önlemek mümkün
- Buz yanığını önlemenin en kolay yolu, dondurucuda saklanacak yiyecekleri uygun şekilde paketlemektir. İyi bir su bariyeri olan ambalajı kullanarak yiyecekleri sıkıca kapatın ve sarın.
- Düşük su buharı iletim hızına sahip ambalajlar, suyun gıdadan çıkmasını önleyebilir.
- Ambalajdaki fazla havayı sıktığınızdan emin olun. Bu, nemin yiyecek ve hava arasında aktarılmasını zorlaştırır.
- Vakumlu mühürleyiciniz varsa, poşeti kapatmadan önce havayı çıkarmak için mutlaka kullanın.
- Diğer bir basit çözüm, dondurucunuzdaki sıcaklık dalgalanmalarını en aza indirmektir. Dondurucu kapağını uzun süre açık tutmayın.
- Son olarak, dondurucu yiyecekleri zamanında yiyin. Bir yiyecek dondurucuda ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla sıcaklık dalgalanması geçer ve buz yanığı olma ihtimali de o denli yükselir.