Bizim bildiğimiz menemene çok yakın bir tarifle yapılan yemeğe Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da “Sahksuka” (şakşuka) dendiğini biliyor muydunuz? Domates ile yapılan geleneksel shakshuka’nın doğum yerinin Tunus olduğu söyleniyor ama Filistin, İsrail, Mısır ve diğer birçok yerde, farklı pişirme şekilleriyle oldukça popüler.
Örneğin Fas’ta enginar kalbi, patates ve bakla kullanılarak yapılan yemeğe de shakshuka deniliyor. İsrail mutfağının da favori lezzetlerinden olan shakshuka, yumurtalı bir yemek olduğu için daha çok kahvaltılarda tercih edilse de kimi zaman akşam yemeği menülerinde de karşımıza çıkıyor.
Geleneksel tariflerde temel reçetesiyle görsek shakshuka’nın farklı kültülerde farklı uyarlamaları mevcut. Aşağıdaki tarifte, domates ve kırmızıbiber sosu kullanılarak yapılan menemenin, sarımsaklı beyaz fasulyeyle yapılmış, lezzetli kuzenini bulacaksınız.
David Tamarkin’den Beyaz Şakşuka
İçindekiler:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy doğranmış gümüş veya pembe soğan
2 diş ince doğranmış sarımsak
1 adet çekirdekleri ayıklanmış ve ince doğranmış jalapeno biberi
½ çay kaşığı öğütülmüş kimyon
½ çay kaşığı kırmızı pul biber
½ çay kaşığı öğütülmüş karabiber
½ kg kadar beyaz fasulye (Konserve kullanacaksanız durulanmış ve süzülmüş)
1 ¾ bardak fasulye suyu veya su
Yarım limonun suyu
Yarım fincan doğranmış taze kişniş yaprağı
Koşer tuzu
4 büyük yumurta
Servis için sıcak pita ekmeği
Üzerine acı sos (Tabasco gibi)
Hazırlanışı:
- Ağır, tercihen döküm demir, 24 cm’lik bir tavayı orta ateşte ısıtın ve zeytinyağını ekleyin. Yağ ısınınca soğanı ilave edin ve sık sık karıştırarak, yumuşayıncaya dek, 5-7 dakika kadar pişirin. Sarımsağı, jalapeno biberi, kimyonu, pul biberi ve karabiberi ekleyerek, 2 dakika kadar, karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Fasulyeleri tavaya ekleyin, ardından et suyunu, limon suyunu ve ¼ fincan kişnişi ekleyin. Fasulyelerin kaynamasına izin verin (biraz zaman alıyor gibi görünüyorsa ateşi açın), tadın ve tuzu ayarlayın. Konserve fasulye kullandıysanız, yaklaşık 1½ çay kaşığı ihtiyacınız olacaktır; ev yapımı fasulye muhtemelen daha azına ihtiyaç duyacaktır.
- Yumurtaları bir kasede kırarak, teker teker tavaya aktarın. Her yumurtanın üzerine biraz koşer tuzu serpin ve tavanın üzerini kapatın. Yumurtaların beyazları pişip de sarıları hala yumuşak görünürken ateşten alın. Bu 5 – 10 dakika sürebilir. Ama dikkatinizi telefonunuza vermeyin, gözünüz tavada olsun!
- Shakshuka’yı derin olmayan kaselere alın, üzerine kalan kişnişi serpin, yanında pita ekmeği ve acı sos ile servis yapın.
Kaynak:
https://www.markbittman.com/recipes-1/david-tamarkins-white-shakshuka