Her ne kadar topluluk içinde yapıldığında “kabalık” sayılsa da, bu eylemi istisnasız herkes yapıyor!
Gaz çıkarmak kaba bir davranış sayılır ve tepki görür. Oysa bunu herkes yapar! Sokaktaki teyzeler, prensesler, sevgiliniz, devlet başkanları, Papa, karizmatik komşunuz, Brad Pitt…
Gaz çıkarma, hava yutma, yiyeceklerin sindirilmesi ve bazı durumlarda çeşitli sağlık sorunları nedeniyle vücutta biriken aşırı havanın, anüs yoluyla dışarı atılması işlemidir.
Bağırsaklarımızda sıkışan ve dışarı itilen gaz, boğucu bağırsak kaslarının kasılma miktarına ve sıkışmış gazın basıncına bağlı olarak çıkış sırasında bağırsak duvarlarını titretebilirler. “Pırt” sesinin nedeni bu titreşimlerdir. Yoksa gazın kendisinin sesi yoktur, organlarımızla etkileşimi sese neden olur.
Eğer mönünüzde baklagiller, karnabahar ve lahana gibi sebzeler, tam tahıllı ürünler sıkça bulunuyorsa, bundan kaçışınız yok demektir. Zira bunlar sağlam gaz tetikleyicileridir.
Gaz üretimi kişiden kişiye değişmekle birlikte, araştırmalar sağlıklı insanların günde 25 defaya kadar “gaz çıkardığını” keşfetmiştir.
Bu durumun başlıca sebebi, insan bağırsağını dolduran milyarlarca bakteridir ve sindirim sistemimiz için vazgeçilmez bir rol oynamaktadırlar.
Lifler, bağırsakların çözemediği ve ememediği bitkisel gıdaların parçalarıdır. Bağırsaktaki bakterilerin bir kısmı bu liflerle beslenirler ve bunun sonucunda oluşan ürünlerden biri de gazdır. Lifleri parçalayan bakteriler, bağırsak iltihabını azaltan ve bizim için başka iyi işler yapan bir dizi metabolit üretirler. Lifler, sağlıklı bağırsak bakterilerinin çoğalmasına yardımcı oldukları için aynı zamanda bir prebiyotik olarak da kabul edilirler.
Faydalarına rağmen, bazı insanlar gaz oluşumunu engellemek için, lif bakımından zengin gıdalardan, özellikle de baklagillerden, kaçınırlar. Bu ciddi bir sorundur. Zira lif bakımından eksik beslenme şekilleri, bağırsak rahatsızlıklarının artmasına, ayrıca Tip2 diyabet ve diğer metabolik rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilirler.
Sindirim sorunları olan kişiler için baklagiller ve diğer lifli besinlerinin bazı durumlarda, bağırsak semptomlarını arttırabileceğiniz belirtmek gerekir. Bu tür gıdalardan fazla tüketmek, sindirim sorunları olan insanlar için problem yaratabilir. Ancak geri kalanlarımız için, gazın kendisi bir sağlık riski oluşturmaz. Sadece bağırsaklarımızın biraz bozuk olduğunun bir göstergesi olabilir.
Son yıllarda artan işlenmiş gıda tüketimi ve azalan sağlıklı karbonhidratlara dayalı beslenme türleri, bünyelerimizde aşamalı bir değişikliğe sebep oldu. Çoğalan mikroplardan dolayı, bu yiyeceklere artan gaz üretimiyle tepki vermemiz çok da acayip bir durum değil.
İyi haber şu ki, daha fazla bitkisel besin tüketmek, bağırsağınızdaki mikrop popülasyonunu, sonunda gaz üretiminizi azaltacak şekilde değiştirmeye yardımcı olacaktır. Omnivor yani hepçilseniz ve birdenbire vegan beslenme türüne geçerseniz, başlangıçta çok fazla gaz ve şişkinlik geliştirmeniz oldukça muhtemeldir, ancak çoğunlukla bu yiyeceklerden daha fazla yedikçe durum düzelecektir. Bu tepkiyi azaltmak için, beslenme değişikliklerinizi kademeli olarak yapmanız doğru olacaktır.
Gaz çıkarmak utanç verici olabilir ama bu, kimseyi sağlıklı besinlerden uzaklaştırmamalıdır.
Şayet gaz miktarınızı azaltmak istiyorsanız, öğünlerinizde yediğiniz yemek miktarını küçültebilir, daha yavaş yiyerek daha az hava yutabilir, daha sakin bir yaşantı sürebilir ve egzersiz yaparak vücudunuzu çalıştırabilirsiniz.
Kaynak: https://elemental.medium.com/why-do-healthy-foods-give-me-gas-74f1c2455f04