Sakarya’nın ıslama köftesi ve kabak tatlısı, Pamukova’nın nohut kahvesi, Taraklı’nın erkeç güveci, Karasu’nun kum karpuzu, Sapanca’nın elma pekmezi…
Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Sakarya şehrinin mutfağından çıkan bu yemekler, Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabında bir araya geldi. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Sakarya mutfağını tanıtmak ve şehri gastronomi turizmi destinasyonlarından biri yapmak için iki yıl önce başlatılan GastroSakarya projesi kapsamında hazırlandı.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Sakarya Üniversitesi’nden akademisyen/yazar Kübra Sultan Yüzüncüyıl’ın öncülüğünde, alanındaki uzman akademisyenlerle hazırlandı.
Kitapta yer alan Abhaz Pastasıyla ilgili evde yapabileceğiniz bir tarifi sizinle paylaşıyoruz.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabına Yapı Kredi Yayınlarından ulaşabilirsiniz.
Abhaz Pastası
Malzemeler:
- 4 su bardağı mısır unu
- 200 gr tuzsuz Abhaz peyniri
- 5 su bardağı su
- Tuz
Hazırlanışı:
Tencereye suyu alıp kaynamaya bırakın. Su kaynayınca mısır ununu ekleyerek sürekli karıştırın. Un kokusunun gitmesi ve suyunu iyice çekmesi için 1 saate yakın karıştırmaya devam edin. Suyunu çekip koyu kıvam alınca bir tepsiye ters dökün. Hazırladığınız mısır unlu karışım sıcakken içine ve üstüne dilimlediğiniz Abhaz peynirini yerleştirin. Sahanda pişmiş yumurtanın ya da yoğurdun yanında servis edebilirsiniz.