Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin Meksika ve Orta Amerika’ya özgü bir meyve olan avokadoyu, beslenme listelerine dahil etmeleri öneriliyor.
- İçeriğinde bolca B6 vitamini bulunduran avokadoyu özellikle ülser, migren ve alzheimer hastalarının bolca tüketmesi öneriliyor. Çünkü avokado bünyesinde tiamin ve theronine etkin maddelerini bulunduruyor. Bu maddeler siniri sistemi, beyin, mide, bağırsak, kas ve kalp komplikasyonlarını önlemeye yardımcı oluyor ve bu organların sağlıklı işleyişine katkı sağlıyor.
- İçeriğinde 5-alfa-redüktaz enzimini inhibe eden beş etkin madde bulunduran avokado bu özelliği sayesinde iyi huylu prostat büyümesine bağlı sıkıntıları azaltmaya yardımcı oluyor. Prostat sorunu olanlar avokadoyu haftada üç dört kez tüketebilirler.
- Sindirim sisteminin iyi çalışmamasından yakınanlar da avokadoyu beslenme listelerine alabilirler. Kabızlığın önüne geçen ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlemeye de yardımcı olan avokadoyu tüketenlerin daha hızlı kilo verdikleri görülüyor. Avokadonun vücuttaki ödemi attığını da belirtmekte de fayda var.
- İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlayan avokado özellikle mevsim dönümlerinde ortaya çıkan gribal enfessiyonlara yakalanma ihtimalini de azaltıyor.
- Amerika’da Harvard Tıp Fakültesi Massachusette General Hastanesi Üreme Merkezi’nde tedavi gören 147 kadını kapsayan bir araştırmaya göre tüp bebek tedavisi gören kadınların bol avokado meyvesi ile hakiki zeytinyağı tüketmesi çocuk sahibi olma ihtimalini yaklaşık 3 kat artırıyor.
- Cilt sağlığı ve güzelliğinin de yolu avokadodan geçiyor. İçeriğinde A, B, C, D ve E vitaminlerini bulunduran avokado, aynı zamanda cilt için son derece yararlı yağ asitlerine de sahip. Bu özelliği sayesinde cilt altı bağ dokusunu güçlendirerek kırışıklıkların oluşmasının önüne geçiyor ve cildi nemlendiriyor. Bir adet avokadoyu, iki üç damla limon, 2-3 damla saf zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp çatal yardımıyla ezerek krem kıvamına getirin ve cildinize sürün. Ilık bir avlu ile yüzünüzü örtün ve yarım saat bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.
Nasıl saklayacaksınız?
Avokado, şekli yumurtayı andıran tropikal bir meyvedir. Avokadonun en lezzetli olanı hafif yumuşamış olanlarıdır. Bu forma sahip olan avokado tam olgunlaşmış anlamına gelir. Eğer avokadoyu uzun bir süre tüketmeyecekseniz kağıda sararak muhafaza edebilirsiniz. Zira bu şekilde kolay kolay çürümeyecektir. Ayrıca avokadoyu buzdolabında 5°C’de en fazla 3 gün saklayabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.
Nasıl soyacaksınız?
Önce avokadoyu boylamasına ikiye bölün. Ortasındaki çekirdeği çıkardıktan sonra kabuğunu bıçakla soyabilirsiniz. Daha pratik bir çözüm istiyorsanız bir su bardağını kabukla meyve arasına yerleştirin ve ileri doğru ittirerek meyvenin kabuğundan ayrılmasını sağlayın. Hepsi bu kadar kolay. Kaşıkla oyarak çıkarmak da tercih edilecek bir başka yöntem.