Bayramda hangi tatlıyı yapacaksınız? Önerilerimiz farklı damak tatları için…
Kolay Üçgen baklava
Malzemeler:
- 8 adet baklavalık yufka
- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı tereyağı (üzeri için)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 su bardağı çam fıstığı (çekilmiş)
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Baklava yufkalarını bütün olarak ve her birinin üzerine eritilmiş tereyağı sürerek üst üste dizin. Ardından küçük kareler oluşturmak için bıçakla yardımıyla önce dikey sonra yatay olarak yufkaları kesin. Oluşan her bir karenin içine çekilmiş fıstıktan koyun. Sonra karenin bir ucunu tutup diğer ucuna doğru üçgen oluşacak şekilde katlayın.
Baklavaları fırın tepsisine dizin, üzeri için ayırdığınız tereyağı ve sıvı yağı karıştırıp yufkaların üzerine sürün ve önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında alt üst kızarana kadar pişirin.
Bu arada su ve toz şekerle şerbeti kaynatın. Fırından çıkan baklavayı soğuması için bir kenara alın. Şerbet ılınınca baklavanın üzerine döküp çekmesini bekleyin.
Sac arası
Malzemeler:
- 250 gr tereyağı (erimiş)
- 250 gr kaymak
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta (açmak için)
- 1 su bardağı pudra şekeri veya toz şeker
- 2 su bardağı fındık (küçük parçalanmış)
Hazırlanışı
Bir kasede yumurtalar, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı kadar su, tuz ve alabildiği kadar unu karıştırarak yumuşak bir hamur edip dinlenmeye bırakın.
Yarım saat kadar dinlenen hamurdan küçük bezeler koparıp elinizle yuvarlayarak tepsiye dizin, üzerini örtüp 20 dakika daha dinlendirin.
Dinlenen bezeleri nişasta yardımıyla ince açıp üzerine erimiş tereyağından kaşık yardımıyla sürün, yağın üzerine de kaymak sürün. Ardından açtığınız hamuru rulo şeklinde sarın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine ruloları isterseniz düz olarak isterseniz ruloyu etrafında yuvarlayıp porsiyonluk olacak şekilde dizin. Hamurları sarma işlemi bitince kalan yağı üzerine gezdirin ve fırında pişirin. Pişen tatlıların üzerine pudra şekeri, fıstık, fındık ya da ceviz serperek yanında kaymak ya da dondurma ile servis edebilirsiniz.
Fırın Sütlaç
Malzemeler
- 1 litre tam yağlı süt
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı şeker
- 1 tutam tuz
- Fındık
Hazırlanışı:
Bu arada kullanacağınız pirinçleri nişastasını çok kaybetmeyecek şekilde sudan geçirin. Tencereye aldığınız pirince 1, 5 su bardağı süt ekleyip nişastasını salana kadar kaynatın. Pirinç nişastasını verince üzerine soğuk sütü ilave edin.
Kaynarken taşmaması için ocağın altını kısığa alın. Arada karıştırın, yaklaşık 30 dakika sonra bir tutam tuz ekleyin. Birkaç dakika sonra da şekeri ilave edin. Sütlacı yaklaşık 40 dakika kadar kaynatıp ateşten alın.
Fırın tepsisine soğuk su koyup kaselere aldığınız sütlaçları üzeri kızarana kadar 200 derecedeki fırında tutun.
Sütlaçlar soğuyunca üzerini fındıkla süsleyip servis edebilirsiniz.
Kazandibi
Malzemeler
- 6 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
- Tarçın
Hazırlanışı
Süt, pirinç unu, mısır nişastası ve toz şekeri önce bir kasede pütür kalmayacak şekilde karıştırın.
Ardından tencereye alıp ocağa koyun, kısık ateşte karıştırmaya devam ederek koyulaşana kadar pişirin.
Karışım kıvam alınca tereyağını ilave edin, yağ sıcak tatlının içinde eriyince ateşten alın. Tatlıyı pürüzsüz bir kıvama ulaşması için blender’dan geçirin.
Bir tepsiyi ocağa koyun. Bir kepçe muhallebi, pudra şekeri ve tarçını tepside karıştırdıktan sonra her tarafına eşit miktarda yayın. Tepsiyi çevirerek muhallebinin dibinin tutmasını sağlayın. Dibi tutunca kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.
Tatlıyı buzdolabına alın ve soğuduktan sonra ince uzun dilimlere ayırın. Islattığınız spatula yardımıyla kıvırarak rulo şeklinde sarın. Tarçın ilavesiyle servis edebilirsiniz.