Marketten eve geldiğinizde, ilk yaptığınız şeylerden biri buzdolabında saklanacak yiyecekleri yerleştirmektir. Yumurtalar, süt ve tereyağı hemen buzdolabına konur. Peki ya diğerleri? Aslında, buzdolabında saklanması gereken bazı yiyecekler mutfak dolaplarınızda ya da kilerinizde kalıyor olabilir.
Yanlış sakladığınız ürünler sizi sağlığınızdan edebilir. Gıda bilimciler su, şeker, yağ ve protein içeriği yüksek, asitlik veya tuz konsantrasyonu düşük bazı gıdaların maya, küf ve bakteriler nedeniyle çabuk bozulabileceğini belirtiyor.
Satın aldığınızda buzdolabında saklanmayan, ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gereken gıdalara da dikkat etmek gerek. Salata sosu ve domates sosu gibi ürünler oda sıcaklığında kiler rafında saklanabilir, ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabına konulmalıdır.
Her Zaman Buzdolabında Saklamanız Gereken Gıdalar
Gıdaları doğru şekilde saklayarak hem ekonomik olarak tasarruf eder hem de gıda israfını önlemiş olursunuz. İşte buzdolabında saklanması gerektiğini fark etmemiş olabileceğiniz en yaygın gıdalardan bazıları.
Acı sos
Acı sos geniş bir kategoridir. Nasıl saklayacağınız, acı sosun yapıldığı malzemeye ve ne kadar sürede tüketeceğinize bağlıdır. Krema veya yumurta içeriyorsa buzdolabında saklanması gerekir.
Hardal
Hardalı açtıktan sonra bir ay içinde tüketecekseniz, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Aksi takdirde, buzdolabında saklayın. Hardal, ketçap kadar şeker içermez, bu nedenle bozulmadan önce yaklaşık bir ila iki ay buzdolabı dışında saklanabilir. Diğer gıdalar gibi, hardalı buzdolabında saklamak kalitesini koruyacaktır.
Kuruyemişler ve tohumlar
Kuruyemiş ve tohumların yağ içeriği daha yüksektir ve oda sıcaklığında daha çabuk bozulabilir. Hızlı tüketecekseniz, bunları kiler gibi serin ve karanlık bir yerde saklayın; aksi takdirde, tazeliğini korumak için buzdolabına veya daha uzun süre saklamak için dondurucuya koyun.
Fındık ezmesi
Badem ezmesi veya fıstık ezmesi tercih edin, fındık ezmeniz açılmamışsa oda sıcaklığında saklanabilir. Açıldıktan sonra yağ ayrışmaya başlayabilir ve bozulabilir; bu özellikle doğal fındık ezmeleri (koruyucu katkı maddesi içermeyenler) için geçerlidir.
Kilerinizde açılmış bir kavanoz varsa endişelenmeyin, aylarca orada durmadıkça atmanıza gerek yok. Açıldıktan sonra, çoğu doğal fındık ezmesi kilerde bir aya kadar taze kalır; koruyucu içeren fındık ezmeleri buzdolabında saklanmadan iki ila üç ay dayanır.
Tortilla-lavaş ekmekleri
Bayatlamamaları için buzdolabında saklayın. Oda sıcaklığında bırakılırsa çabuk küflenebilirler.
Tam buğday ve diğer taş değirmeninde öğütülmüş unlar
Çok amaçlı unun aksine, tam buğday ve taş değirmeninde öğütülmüş diğer unlar, tohum ve kepek içerir. Bu, fındık ve fındık ezmeleri gibi, zamanla kokuşabilecek doğal yağlar açısından zengin oldukları anlamına gelir.
Bu unları, orijinal ambalajlarından hava geçirmez bir kaba aktararak buzdolabında saklayarak taze tutabilirsiniz. Diğer buzdolabında saklanan malzemeler gibi, pişirme için kullanmadan önce oda sıcaklığına getirmelisiniz.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/