Çocuğunuz yüzünden uykuya hasret mi kaldınız? “Uyumayan çocuk benim kaderim” mi diyorsunuz? Yanılıyorsunuz! Çocuğunuzu uyutmak sandığınız kadar zor değil. Doğru aşamaları takip ederseniz sizin için günün bu en zor zamanını keyifli bir sürece dönüştürebilirsiniz.
Çocuğunuz uyku saati geldiğinde uyumakta direniyor mu? Uyumamak için elinden geleni ardına koymayan bir çocuğa mı sahipsiniz? Uyku sizin için en büyük lükslerden biri haline mi geldi? Kaliteli bir uykunun çocuğun beden ve ruh sağlığı için önemini biliyor ama elinizden de bir şey gelmiyorsa çocuğunuzu kolayca uyutmanın püf noktalarına buyrun.
Farkındalığın ve çevresel uyaranlara karşı cevabın azaldığı fizyolojik bir süreç olan uyku, aynı zamanda vücudun bedenen ve zihnen kendisini yenilediği zaman dilimidir. Yeni doğan bir bebek ilk zamanlarda günün ortalama 16-17 saatini uykuda geçirir ve bu süre zamanla kısalarak günden geceye doğru dönmeye başlar. Bebeğin kendi kendine uykuya dalması aslında sanılanın aksine öğrenilebilen bir davranıştır. Eğer çocuğunuz haftanın en az 3 gününde uykuya direnme, sık uyanma ve dalmakta güçlük çekme gibi uyku problemleri yaşıyorsa ve bu durum 3 aydan daha fazla bir süredir devam ediyorsa bu çocuğunuzun uyku problemi olduğunu gösterir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner, “Çocuğun uykusunun hafif olması, gazlı bebek olması, huyu (hareketli, zor sakinleştirilen), nörolojik gelişiminin geri olması, bademciklerinin ve geniz etinin hava yolunu daraltacak kadar büyük olması, bebeğin uyutulurken sallanması, emzirme gibi bir aracı kullanması, ailenin uzun çalışma saatleri, uyku sırasında sık kontrolle bebeğin uykusunun bölünmesi, kalabalık yaşam koşulları uyku kalitesini etkileyen durumlardır. Televizyon izlemek ve bilgisayar kullanmak da uykuya dalma süresini uzatıp, uyku derinliğini azaltır” diyor. Yetersiz ve kalitesiz uykunun dikkat ve hafıza sorunlarına, kaygı bozukluğuna, saldırgan davranışlara, okul başarısızlığa yol açtığını kaydeden Öner, çocukluk çağında yaşanan uyku sorunlarının obeziteyle ilişkili olduğunu gösteren çalışmaların da mevcut olduğuna işaret ediyor.
Peki ama kaliteli bir uyku için ne yapmalı? Öncelikle çocuğunuzu sallayarak, emzirerek ya da televizyon seyrettirerek uyutma gibi bir rutininiz varsa buna hemen son vermelisiniz. Çocuk kendi yatağında ve kendi başına uyumalıdır. Yatmadan önce diş fırçalama, pijama giyme, masal okuma gibi bir uyku ritüeli oluşturmak da son derece önemli. Çünkü bu süreç aslında çocuğun uykuya kendini hazırlamasına yardımcı olur. Yatağa yattıktan sonra da çocukla 5 dakikadan daha fazla vakit geçirilmemeli. Uyku saatinde ise evde devam eden hareketliliğe bir son verilmelidir. Çocuğa uykudan önce çay, çikolata gibi uyarıcı etkisi olan gıdalar da verilmemelidir. Çocuğa uyku saatinin yaklaşığının hatırlatılması da onun kendisini uykuya hazırlaması için son derece önemlidir. Eğer çocuğunuz gündüz uykusuna devam ediyorsa gece rahat uyuması adına gündüz uykusu öğlen saat 15.30’dan sonraya kalmamalıdır. Çocuğun mevcut enerjisini gün içinde oyunlarla tüketmesi de akşam uykuya dalmasını kolaylaştırır. Özellikle açık havada oyun oynayan çocukların gece daha kolay uykuya daldıklarını da hatırlatmakta fayda var. Çocukların ebeveynlerin yanına gelmeme davranışı da olumlu bir pekiştirme sağlaması açısından övülmelidir. Zamanında yatağa gittiğinde de onu küçük bir şeyle ödüllendirmelisiniz.
Çocuğunuza karşı net bir dil kullanmanız da son derece önemli. Unutmayın çocuklar kuralları zorlamaya bayılırlar. Bu aslında onların otoriteyi sınama şeklidir. Eğer bir kez ona geç uyuması için izin verirseniz bunun devamı mutlaka gelecektir.
Yukarıda anlatılan yöntemleri bir uygulayın. Çocuğunuzun bu kadar hızlı bir şekilde uyku alışkanlığını nasıl edindiğine siz de şaşıracaksınız.