Önlerinde daha uzun yıllar olan çocuklarımız bizlere kıyasla iklim değişikliğinin etkilerine çok daha fazla maruz kalacaklar. Aslında bugünün çocukları, gelecekte bu sorunlara etkili çözümler üretmek zorunda kalacak olan birer birey.
Çocuklara iklim değişikliğinin kapsamını ve sonuçlarını öğretmek, aynı zamanda sağlıkları üzerindeki etkilerini sınırlamaya çalışmak yetişkinlerin en önemli sorumluluklarından biri. Bugünün dünyasında çocuklarımız, seller, kasırgalar ve orman yangınları gibi iklim değişikliğinin körüklediği yıkıcı felaketleri giderek daha fazla deneyimliyor. Bu durum çocuklar için anlaşılması zor ve korkutucu olabilir. Peki, çocuklara iklim değişikliği hakkında yaş gruplarına uygun olarak ne öğretebiliriz hiç düşündünüz mü?
Küçük çocuklar (1-5 yaş arası)
Ebeveynler çocuklarına doğanın güzelliklerini gösterirken onların sevincini izleyebilir, merak edip sordukları soruları yanıtlayabilirler. Çocuklarınızla birlikte doğa yürüyüşleri yapabilir, hava durumu ve değişen mevsimler hakkında konuşabilirsiniz. Onlara kuşları, kedileri, köpekleri, yabani hayvanları ve yaşam alanlarını öğretebilirsiniz. Hem bitkiler hem de canlılar için sağlıklı havaya duyulan ihtiyaç hakkında konuşabilirsiniz.
Bahçecilik de çocuklar için eğlenceli olabilir. Bitki tohumları alıp onları birlikte saksılara ekebilir ve büyümesini birlikte takip edebilirsiniz.
Okul çağındaki çocuklar (6-12 yaş)
Ebeveynler ve eğitimciler çocuklara halihazırda iklim ve çevre gibi konularda ne bildiklerini sorabilirler. Boşlukları doldurmak için çocuklarla birlikte araştırma ve deney yapabilirler. Bu yaş grubu için artık basit bilimsel terimler kullanabilirsiniz.
Çocuklarınızla kişisel tercihlerin çevreyi nasıl etkileyebileceğini tartışabilirsiniz. Ailenizin karbon ayak izini birlikte hesaplayabilir ve çocuklardan bunu azaltmak için önerilerini isteyebilirsiniz. Bir veya iki kişiyle araba kullanmak yerine yürümeyi, bisiklete binmeyi, toplu taşıma araçlarını kullanmayı veya araba paylaşımı yapmayı önerebilir ve birlikte uygulayabilirsiniz. Bitki temelli bir beslenme programı uygulayabilirsiniz. Çocuklarınıza çevreyi koruma gücüne sahip olduklarını ve insanların yaptıkları seçimlerin gezegeni daha sağlıklı hale getirmeye yardımcı olabileceğini anlatabilirsiniz.
Gençler (13-18 yaş arası)
Gençler iklim sorunlarının hayatlarını etkilediğinin farkındalar. Bu da artık yetişkinlerle iklim değişikliğinin ekonomiyi ve yaşamı nasıl etkilediğini tartışabilecekleri anlamına geliyor. Ebeveynler ve eğitimciler yakın zamanda meydana gelmiş veya halen devam etmekte olan bir olayı seçerek iklim değişikliğinin bu olayı ve ekonomik sonuçları nasıl etkilemiş olabileceğini tartışabilirler.
Hava kirliliğine neden olan konuları, iklim değişikliğinin herkesi nasıl eşit şekilde etkilemediğini ve bazı düşük gelirli toplulukların nasıl daha fazla sağlık riski taşıdığını onlarla konuşabilirsiniz. Ebeveynler ve eğitimciler temiz hava ve suya eşit erişim konusunu da geçnlerle tartışabilirler.
İklim değişikliği konusunda gençlerin harekete geçmesine yardımcı olmak isteyenler, onları çözüm önerileri ve fikirlerini ifade etme yolları konusunda beyin fırtınası yapmaya teşvik edebilirler.
Çocuklar çözümlere odaklanmalı
Yetişkinler çocuklarla iklim değişikliği hakkında konuşurken, odak noktası her zaman çözümler olmalı. Şu anda iklim konusunda harekete geçmenin, sağlık açısından anında fayda sağlayacak yolları var. İklim krizi kötüleşiyor olsa bile, birlikte karbon ayak izimizi azaltabileceğimizi, havamızı ve suyumuzu temizleyebileceğimizi vurgulayabilirsiniz.