Okul çağındaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için dengeli beslenme çok önemli. Özellikle kalsiyumdan yana zengin olan yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesi, ilave şeker eklenmiş gıdalardan uzak durulması ve abur cuburların tercih edilmemesi çocukların sağlıklı gelişmesi için dikkat edilmesi gerekenler arasında.
Okul çağındaki çocukların öğrenme becerilerini destekleyecek, gereken enerjiyi verecek, zihinsel ve bedensel gelişimlerini desteklerken hastalıklara karşı dirençli olmalarını sağlayacak bir beslenme alışkanlığı geliştirmek anne ve babaların en önemli görevi. Bu görevi başarıyla yerine getirmek için ebeveynler, evde oldukları zaman çocukların beslenmesine nasıl özen gösteriyorsa, okulda da onları beslenme konusunda yönlendirerek iyi alışkanlıkların sürdürülmesini sağlayabilirler. Bunun için beslenme çantasına koyabileceğiniz gıdaları derledik.
Süt ürünleri, protein, kompleks karbonhidratlar, kuru yemişler, sebze ve meyve gibi besinler beslenme çantasında dengeli şekilde yer almalı. Çocukların zaten her açıdan uyaranlara maruz kalarak erişme fırsat bulduğu abur cuburlara ise beslenme çantasında yer vermek pek doğru olmaz. Paketli abur cuburlar yerine kuru meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilebilir.
Sebze sevmiyorsa…
Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığı edindirmek için birçok formül bulunuyor.
Sebze sevmeyen çocuklarınıza bu yararlı gıdaları sevdirmek için farklı pişirme tekniklerini deneyin. Fırında pişirin, ızgara yapın, haşlayın, tavada soteleyin ya da püre yapın. Baharatlar kullanarak lezzetini artırın. Yoğurt ve taze otlar kullanarak soslar hazırlayın ve sebzelerle beraber sunun. Bu seçeneklerden biri mutlaka çocuğunuzun hoşuna gidecektir. Yiyecekleri kamufle etmek ya da çocukları zorlamak veya onları cezalandırmak olumsuz etkiler yaratacağından bu yöntemleri tercih etmeyin.
Birlikte hazırlayın
Çocuklar tanımadıkları ya da içinde ne olduğunu bilmedikleri gıdaları tüketmekten pek hoşlanmaz. Beslenme çantasını ve çantanın içindeki yemekleri beraberce hazırlayarak onun önyargılarını kırabilir, besinleri sevmesini sağlayabilirsiniz.
Beslenme çantasına girebilecek besinler
1 şişe su
Kuşluk için
Bir porsiyon taze meyve ya da bir adet kuru incir/kuru kayısı
Bir avuç badem, fındık, kaju fıstığı ya da ceviz
Öğle yemeği için
3-4 kaşık sebze yemeği
100 gr hindi, tavuk ya da et yemeği
3-4 kaşık esmer pirinç pilavı, bulgur ya da tam buğday eriştesi
İki adet kuru kayısı ya da kuru incir
İkindi için
Bir porsiyon meyve
Bir paket kutu süt, ayran ya da bir kase yoğurt
Ev yapımı tahıllı kurabiye
Sağlıklı atıştırmalık seçenekleri
Temizlenmiş çiğ havuç
Salatalık
İnce dilimlenmiş turp
Tam buğdaydan şekersiz, pekmezle ya da balla tatlandırılmış mini pankekler