Bayramla birlikte sofralardaki menüler et ağırlıklı oluyor. Bununla birlikte beslenme düzeninde çeşitlilik olması gerektiği en sık hatırlatılan konulardan biri.
Et yemeklerinin yanında sindirimi kolaylaştırmak için posa yönünden zengin sebze ve tam tahıllı ekmek gibi gıdaları tüketmek çok önemli. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamini etteki demirin vücutta emilimini de artıran özellik gösteriyor.
Pişirdiğiniz et yemeğinin yanına ne servis edeceğinize karar veremediyseniz sebzeler yardımınıza hazır. Haşlayarak, fırınlayarak ya da soteleyerek farklı sebzeleri bir arada kullanabilir, hazırlayacağınız pratik tariflerle menünüzü tamamlayabilirsiniz. Kırmızı etin yanında çok iyi gidecek üç tarifimiz var…
İşte tarifler:
Patatesli Brokoli Püresi
Malzemeler
1 orta boy brokoli
1 orta boy patates
Tereyağı
Dereotu
Tuz
Karabiber
Yapılışı
Bir top brokoliyi ayıklayıp yıkadıktan sonra 7-8 dakika haşlayın. Bir orta boy patatesi ayrı bir yerde kabuklu olarak haşlayın. Brokolileri süzülmeye bırakın. Haşlanan patatesi püre haline getirin. Brokolileri ister bir çatal yardımıyla ister el blender’ı ile püre haline getirin ve patates püresiyle karıştırın, içine tuz, karabiber ve tereyağı ilave edip soğumaya bırakın. 4-5 sap dereotunu yıkayıp kuruladıktan sonra incecik doğrayın ve soğuyan püreye ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
Sarımsaklı Yoğurtlu Pazı Kavurması
Malzemeler
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
200 gr. yoğurt
4 diş sarmısak
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı
Bir demet pazıyı iyice yıkayın ince doğrayın. Bir adet soğanı soyup iri küp doğrayın. Bir küçük havucu temizleyip iri rendeleyin. Çukur bir tencereye ya da wok tavasına soğanları atıp 30 ml zeytinyağında kavurun. Bir dakika sonar havuçları atıp rengini verene kadar kavurmaya devam edin. Üzerine pazıyı ilave edin, birkaç kez çevirdikten sonra kapağını kapatıp pişirmeye bırakın. Pazıların diri kalacak şekilde piştiğinden emin olduğunuzda tuz ve karabiber ilave edip soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta bir kase yoğurdu 3-4 diş ezilmiş sarımsakla iyice karıştırın. Soğuyan pazıları ilave edip servis yapın.
Soya Soslu Sebze Sote
Malzemeler
Birkaç sap brokoli
Birkaç sap karnabahar
10 adet Brüksel lahanası
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet kapya biber
Zeytinyağı
Tereyağı
Soya sos
Tuz
Karabiber
Yapılışı
İki – üç sap brokoli ve karnabaharı yıkayıp kurulayın. On adet Brüksel lahanasını yıkayıp temizleyin ve ikiye bölün. Birer adet havucu, soğanı ve kırmızı biberi küp doprayın. Çukur bir tavaya iki çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp önce soğanları, sonra sırasıyla havuçları, Brüksel Lahanası, brokoli, kırmızı biberi ve karnabaharı ekleyip soteleyin. Sebzelerin dışı iyice kızarınca kapağını kapatıp 5 dakika kadar kendi suyuyla pişmeye bırakın. Bir çay kaşığı tereyağı ve damak tadınıza uygun ölçüde soya sosu ilave edip yeniden birkaç dakika çevirin. Tuz ve karabiber ilave edip sıcak ya da ılık olarak servis yapabilirsiniz.