Köftenin yanına çok yakışacak domates sosları…
Pratik Domates Sosu
Malzemeler:
- 25 g. zeytinyağı
- 25 g. tereyağı
- 75 g. soğan, ince kıyılmış
- 50 g. havuç, ince kıyılmış
- 3 dal kereviz yaprağı, ince kıyılmış
- 2 diş sarımsak, dövülmüş
- 1 kg olgun domates, soyulmuş, doğranmış
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı:
- Tereyağı ve Zeytinyağını bir tencereye koyup, kızdırın.
- Soğan, havuç, kereviz yaprağını ekleyip, yaklaşık 4 dakika, orta hararetli ateşte kavurun.
- Sarımsak, domates, tuz, karabiberi ilave edip sos pişinceye kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin.
- Bütün malzemeleri, bir süzgeçten geçirip, süzgeçte kalanları atın.
- Sosu kapağı açık bir tencereye koyup, kısık ateşte kıvamlı oluncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Not: Temel bir sostur. Yemek yaparken salça gibi veya sade olarakta kullanılabilir. Arzuya göre acı biber ve baharatlarla arzu edilen lezzete getirilir. Arzuya göre az sirke konarak ekşiliği artılarak iştah açıcı yapılabilir.
Et Sulu Domates Sosu
Malzemeler:
- 2 çay kaşığı tereyağı
- 1 adet küçük soğan, iri doğranmış,
- 1 adet küçük havuç, kazınıp, doğranmış,
- 5 yemek kaşığı kereviz yaprağı
- ½ adet defne yaprağı
- ½ çay kaşığı un
- 500 gr. Konkase domates
- 1,1/2 su bardağı et suyu
- 1/2 diş sarımsak
- ½ çay kaşığı tuz
- ¼ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
- Önce et suyunu kaynatın. Ocağı kısıp, et suyunu sıcak olarak saklayın.
- Yağı küçük bir kapta eritin. Soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı ve kekik dalım iave edip, sebzeler hafifçe renk alıncaya kadar sote edin.
- Unu katıp, rengi hafifçe değişip, kumlu bir doku oluşuncaya kadar pişirin. Domatesi ilave edin. Domatesler suyunu verip tekrar çekinceye kadar ağır ateşte pişirin.
- Kaynar et suyunu azar azar ilave edip, kaynayıncaya kadar karıştırın.
- Sarımsağı katın. Tuzunu ve biberini koyun. Ağır ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Bu sürenin sonunda sosun tuzunu ve biberini kontrol edin.
- Gerekiyorsa tuz ve biber ilave edin. Sos pişince, tel süzgeçten geçirin.
Not: Bu sos spagetti, ravyoli ve benzeri hamur işleri, ayrıca köfte, et, balık ve birçok yiyeceğin yanında sunulabilecek temel bir sostur.
Domatesli Biber Sosu
Malzemeler:
- 25 g. zeytinyağı
- 25 g. tereyağı
- 75 g. soğan, ince kıyılmış
- 50 g. havuç, ince kıyılmış
- 3 dal kereviz yaprağı, ince kıyılmış
- 2 diş sarımsak, dövülmüş
- 1 kg. olgun domates, soyulmuş, doğranmış
- 150 g. biber salçası
- Tuz Karabiber
Yapılışı:
- Tereyağı ve Zeytinyağını bir tencereye koyup, kızdırın.
- Soğan, havuç, kereviz yaprağını ekleyip, yaklaşık 4 dakika, orta hararetli ateşte kavurun.
- Sarımsak, domates, biber salçası, tuz, karabiberi ilave edip sos pişinceye kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin.
- Bütün malzemeleri, bir süzgeçten geçirip, süzgeçte kalanları atın.
- Sosu kapağı açık bir tencereye koyup, kısık ateşte kıvamı oluncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Not: Domates sosu gibi çeşitlendirerek de kullanabilirsiniz.
Kaynak: Türkiye Köfteleri Kitabı – Pınar Et