Klasik sandviçleri yemekten sıkıldıysanız bu yazı tam size göre. Üstelik aralarında meyve ve krem şantiden kaya reçeli ve köpekbalığı etine kadar hayal bile edemeyeceğiniz tatları içerenler var.
Belçika: ‘Mitraillette’, yemesi kadar söylemesi de ağız dolduran bir sandviç. Mitraillette, Flamanca ‘hafif makineli tüfek’ anlamına geliyor. Büyük köfte parçalarıyla ve çeşitli sebzelerle doldurulmuş, bol kızartmalı, her tarafı peynir ve mayonez ile ıslatılan tereyağlı bir baget olan bu sandviç, Belçikalılar için vazgeçilmez.
Uruguay: ‘Chivito’ ‘küçük keçi’ anlamına gelse de Uruguay’ın bu ulusal sandviçi içindeki churrasco ile meşhur. Churrasco aslında etlerin şişlere geçirilip tuzlandıktan sonra kömür ateşinde çevrildiği bir çeşit mangal. İki tereyağlı çörek, jambon, eritilmiş peynir, domates, marul ve mayonez arasında ince bir dilim churrasco ile yapılan bu sandviç, farklı soslarla değişiklik yapmaya da açık.
Malezya: Kızarmış ekmek arasında güzel bir ‘kaya’ denemeye ne dersiniz. Malezya’da Kaya denilen aromatik bir bitkiden yapılan bu marmelada Hindistan cevizi reçeli, şeker, yumurta da ekleniyor. Bu tatlı ‘Kaya Tostu’nun içine ayrıca tereyağı ve peynir de ilave ediliyor, haşlanmış yumurta ile servis ediliyor.
Güney Afrika: Balık dükkanı sahibi Rashaad Pandy’nin işçilerin yemesi için icat ettiği sandviç zamanla işçiler arasında çok popüler oldu. İçlerinden biri sinemada izlediği The Great Gatsby filminden hareketle sandviçe “Gatsby şut” adını verdi. Öyle ki bu sandviç bugün, Cape Town’un en ünlü ihracat kalemlerinden biri. Sandviçin tarifi zaman içinde değişse de orijinal versiyon bolonez sos, patates kızartması ve acı sos ile yapılıyor.
Hindistan: ‘Bombay’ sandviçinin dışı yağlanıyor ve hafifçe ısınana kadar sandviç presinde ızgara yapılıyor. Vejetaryen olan bu sandviç, pancar dilimleri, salatalık, marul ve mayonez, bir kat baharatlı haşlanmış patates ve bol miktarda lezzetli kişniş turşusu ile farklı bir tat sunuyor.
Bosna Hersek: Baharatlı kıymadan yapılan ve kömürde ızgarada pişirilen derisiz sosisin eşik ettiği ‘Cevapcici’, kajmak peyniri ve ajvar sosla sunuluyor. Balkanlar’ın dört bir yanında insanlar, bu sandviçi satan sokak satıcılarına akın ediyor.
Senegal: Soğan ve diğer baharatlarla birlikte domates salçasında pişirilmiş kırmızı fasulye, Senegal’de kahvaltıların olmazsa olmazı. Sevilen bir sokak yemeği ve kahvaltı seçeneği sunan ‘Ndambe’ de fasulyeli ve baharatlı bir baget sandviç.
Japonya: ‘Fruit Sando’ adındaki bu renkli sandviçler, yumuşak ve sütlü Japon ekmeği arasına konulan soğutulmuş krem şanti içine gömülen taze meyvelerle yapılıyor. Simetrik şekilli çilekler, kivi, mango ve yaban mersini bu sandviçin merkezini oluşturuyor.
Trinidad ve Tobago: Bu adaların ilginç lezzeti fırında kızartılmış hamur olan ekmeği ile dikkat çekiyor. Ancak asıl fark yaratan, içerisindeki fileto köpekbalığı. Tuz, karabiber ve yeşil baharatlarla tatlandırılan bu sandviçe biber sosundan sarımsak sosuna kadar pek çok şey eklenebiliyor.
ABD: Kıymanın ızgarada peynirle pişirilip doğranması ve marul, ketçap ve mayonez ile doldurulmuş ruloya katlanmasıyla yapılan ‘Doğranmış Peynirli Sandviç’, Amerika’daki “bogeda” adı verilen küçük marketlerde sıkça karşınıza çıkan bir lezzet.
Kaynak: https://roadgoat.medium.com/