Yeşil etli, kahverengi kabuklu ve ekşi ama tatlı bir tada sahip bir meyve. Kivi lif ve diğer besinler açısından hayli zengin ve sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Peki düzenli kivi yediğinizde vücudunuzda neler olur, gelin birlikte öğrenelim?
- Sindirim Sağlığını Destekler
Araştırmalar, kivinin aşağıdaki sindirim sorunlarına yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur:
- İyileştirilmiş kabızlık
- Karın ağrısında iyileşme
- İyileştirilmiş hazımsızlık
- Hafifletilmiş reflü
İki küçük kivi, bir portakalın iki katı lif içerir. Kabuğunu yerseniz, bağırsak sağlığı için iyi olan daha da büyük bir lif alımı sağlarsınız. Çözünür lif jel benzeri bir madde oluşturur ve sindirimi yavaşlatır. Çözünmeyen lif ise sindirim sisteminizden geçerken bütün halde kalır, dışkınıza hacim verir ve sizi düzenli tutar.
- Kalp Sağlığını Destekler
Kivideki fitokimyasallar (patojenlere karşı koruma sağlar) ve antioksidanlar (vücudu serbest radikallerden korur) kalbi korur. Bir meta-analizde, araştırmacılar kivi tüketiminin yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü (“iyi” kolesterol olarak da bilinir) artırdığını ancak toplam kolesterolü azaltmadığını bulmuşlardır.
Kivi tüketiminin trigliseritleri (kanda bulunan yağlar) azalttığı da tespit edilmiştir. Bu çalışmalarda katılımcılara bir ila iki ay boyunca günde birden fazla kivi yedirilmiştir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kivinin yüksek C vitamini içeriği onu mükemmel bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi yapar. Yapılan bir araştırma, günde iki küçük kivi yemenin bazı kişilerde C vitamini takviyesi ihtiyacının yerini alabileceğini ortaya koymuştur.
C vitamini bağışıklık sistemini desteklemesiyle bilinen güçlü bir antioksidandır. Patojenlere karşı bir bariyer oluşturur ve çevresel oksidatif strese karşı korur. Ayrıca B ve T hücrelerinin sayısını da artırır.
- Göz Sağlığını Geliştirir
Kivideki yüksek miktardaki luteine (göz sağlığına iyi gelen bir karotenoid) gözlere olan faydaları için teşekkür edebilirsiniz. Araştırmacılar, luteinin körlüğe neden olan ve görmeyi bozan yaşa bağlı bir durum olan makula hastalığını iyileştirebileceğini veya önleyebileceğini bulmuşlardır.
Kivideki C vitamini de göz sağlığında rol oynayabilir. Bir meta-analiz, daha yüksek C vitamini alımının katarakt gelişme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Kivi Besin Değerleri
Bir kivi yaklaşık olarak
- Kalori: 42
- Protein: 1 gram (g)
- Karbonhidratlar: 10 g
- Şeker: 6 g
- Lif: 2,07 g
- Kalsiyum: 24 miligram (mg)
- Magnezyum: 12 mg
- Fosfor: 24 mg
- Potasyum: 215 mg
- C Vitamini: 64 mg
Kivide Şeker Oranı Yüksek mi?
Tüm meyveler gibi kivi de doğal şeker içerir. Ancak bu durum onu diyabet hastaları için yasak bir gıda haline getirmez. Kivi düşük glisemik etkiye sahiptir, bu da kan şekeri artışlarına neden olma olasılığını azaltır. Araştırmacılar bu durumun kiviyi prediyabet ve tip 2 diyabet hastaları için iyi bir seçim haline getirdiğini söylüyor.
Kimler Kividen Uzak Durmalıdır?
Çoğu insan için her gün kivi yenmesinde sorun yoktur. Ancak, aşağıdaki kişiler bunlardan kaçınmalıdır:
- Kivi alerjisi olan kişiler
- Polen alerjisi olan kişiler
- Böbrek taşı olan veya geçmişinde böbrek taşı bulunan kişiler
Taze ve Meyve Suyu
Kivi suyu, kiviyi beslenmenize dahil etmenin mükemmel bir yoludur. Taze, çiğ kivi suyu ile pastörize (patojenleri öldürmek için ısıtılmış) kivi suyunun biyoyararlanımını karşılaştıran bir çalışmada, araştırmacılar taze meyve suyunun yüksek miktarda toplam fenol, flavonoid, diyet lifi ve askorbik asit içerdiğini bulmuşlardır. Pastörize meyve suyunda ise toplam fenol ve flavonoidler azalmıştır.
Aşağıdaki adımları takip ederek bir blender veya meyve sıkacağında kivi suyu yapabilirsiniz:
- Taze, olgun kivinin etini blenderınıza ekleyin.
- Akçaağaç şurubu veya bal gibi bir tatlandırıcı (isteğe bağlı) ekleyin.
- Su, yeşillik, diğer meyveler veya otlar gibi bazı isteğe bağlı malzemeleri ekleyin.
- Sıvı hale gelene kadar karıştırın.
Kaynak: https://www.verywellhealth.com/