Clafoutis, meyvenin üzerine koyu kıvamlı bir hamur dökülerek yapılan bir fırınlanmış tatlıdır. Geleneksel tarifte meyve olarak kiraz kullanılır. Ancak şeftali, erik, kayısı veya incir gibi diğer çekirdekli meyveler de iyi sonuç verir.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1 kg kiraz, çekirdekleri çıkarılmış
- 3 yemek kaşığı un
- Bir tutam tuz
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 4 büyük yumurta
- 2 büyük yumurta sarısı
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı krema
- 1 paket vanilya
- Pudra şekeri
Hazırlanışı:
Fırını önceden 190 C’ye ısıtın. Tart kalıbını yağlayın ve vişnelerle doldurun. Bir kenara koyun.
Kuru malzemeleri karıştırın: Un ve tuzu birlikte büyük bir kaseye eleyin. Şekeri ekleyin.
Yumurta, yumurta sarısı, süt ve kremayı çırpın; vanilyayı ve karıştırdığınız kuru malzemeleri ekleyip hamur kıvamı alana kadar karıştırın.
Hazırladığınız hamuru vişnelerin üzerine süzün. Kabarıp kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
Ilınıncaya kadar soğumaya bırakın; hafifçe batacaktır. Üzerine pudra şekeri serpin ve servis edin.
Artan Clafoutis Nasıl Saklanır?
Artan clafoutis hava geçirmez bir kapta üç güne kadar buzdolabında saklanabilir.
Clafoutis Çeşitleri
Kiraz yerine 1,5 kilo soyulmuş ve dilimlenmiş şeftali, nektarin, kayısı veya erik kullanabilirsiniz.