Yöresel yemeklerimizin ekşi ve buruk tadıyla favori baharatı sumak, sumak ağacı olarak adlandırılan bitkinin kırmızı renkli meyvelerinden elde ediliyor. Öğütülüp tuz ile karıştırılıp toz halinde kullanılabildiği gibi özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu’da tane sumağın suda bekletilmesiyle elde edilen ekşi aroma yemeklerde sıklıkla tercih ediliyor.
Antioksidan özellikte
Baharatlar arasında güçlü antioksidan özelliğiyle öne çıkan sumak, vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcıdır. Kalp damar sağlığını korur.
C Vitamini zengini
Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini sumakta bolca bulunur. Ayrıca antiinflamatuar özelliğe grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
Kolestrolü ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı
Düzenli sumak tüketimi kan şekerini regülasyonunu düzenlemeye destek olmasının yanı sıra ayrıca kan kolestrol düzeylerinde olumlu etki yapıyor.
Enfeksiyonlara karşı koruyucu
Yapılan araştırmalar sumağın antibakteriyel gücünün enfeksiyon hastalıklarının iyileşmesinde destek sağladığını gösteriyor.
Sumak çayı
Kronik bir rahatsızlığı olmayanların ve elbette aşırı olmamak kaydıyla (malum her şeyin fazlası zarar) sumak çayı tüketmesi boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerini azaltmaya yardımcı oluyor. Sumak çayını hazırlamak için yaklaşık 1 tatlı kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 3-4 dakika kaynatın, sonra süzerek içebilirsiniz.
Yoğurtla iyi gider
Bir kase yoğurdun içine biraz sumak ve isterseniz ezilmiş sarımsak ekleyerek dip sos olarak kullanabilir, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.