Elma sirkesini en çok nerelerde kullanıyorsunuz? Muhtemelen ilk yanıtınız sos yapımı ya da hijyen amaçlı olabilir. Peki elma sirkesiyle shot yapmayı denediniz mi?
Yüzyıllardır şifası ile farklı medeniyetlerde kullanılan elma sirkesi, günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor. Bazen hijyen sağlamak bazen de yemeklere lezzet katmak için tercih ediliyor. Antiseptik özelliği ile mutfaklarda ve kişisel bakımda kullanılıyor. Sebzeler sirkeli suda bekletildiklerinde üzerlerindeki mikroplar ölüyor. Cildi yatıştırabiliyor ve mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Diş temizliğinde kullanılabiliyor. Bağırsak hareketlerini düzenliyor ve yağ yakımını hızlandırıyor. Kolesterolü düşürmeye destek oluyor. Tok tutucu özelliği ile diyetlerde sıklıkla kullanılıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor. Bağışıklığı güçlendiriyor.
Elma sirkesi, aslında iki kez fermantasyona uğramış elma suyu. İlk fermantasyon, elma suyunu maya ve karbonhidrat ile karıştırmayı içeriyor. Bu işlem, karbonhidratları alkole dönüştürüyor. İkinci fermantasyon, alkolü asetik aside dönüştürüyor. Tam bir şifa deposu olan elma sirkesi kalsiyum, flüor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, beta-karoten, B1, B2 ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin ve doğal aroma maddeleri içeriyor.
2020’de yapılan bir inceleme, önerilen sınırlar içinde elma sirkesi tüketmenin güvenli olduğu sonucuna vardı. Yine de içerdiği yüksek sirke konsantrasyonu nedeniyle elma sirkesi tüketmek, çeşitli sağlık riskleri taşıyor. Konsantre tüketildiğinde diş minesini aşındırıp yemek borusunu tahriş edebiliyor ve osteoporoz gelişimine katkıda bulunabiliyor. 2021 tarihli bir makalede, uzmanlar, en uygun alımın günde 15 ml (1 yemek kaşığı) olduğunu belirtiliyorlar.
Elma sirkesiyle shot tarifleri
Zencefilli sirke shot
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- ¼ su bardağı şekersiz meyve suyu
- Bir tutam taze, rendelenmiş zencefil
Hazırlanışı:
Malzemeleri, homojen bir hale gelinceye kadar, bir kâsede ya da blenderde karıştırın.
Ballı baharatlı sirke shot
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı ılık su
- 1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- Bir tutam tarçın veya zerdeçal
Hazırlanışı:
Bir kavanoza ılık su ve bal/akçaağaç şurubu ekleyin. Tüm malzemeler çözülene kadar çalkalayın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
Aklınızda Bulunsun!
Hazır olarak satılan sirke-shotları tüketmek isterseniz, yavaş fermantasyon ile üretilmiş, koruyucu veya katkı maddesi içermeyenleri tercih edebilirsiniz.
Popüler bir sağlık trendi haline gelen elma sirkesi shot’larını tüketirken dikkatli olmalı, tıbbi amaçlar için elma sirkesi tüketmeden önce bir doktorla konuşmalı ve ciddi yan etkiler görüldüğünde yine bir doktora başvurmalısınız.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com