En yaygın gıda güvenliği hatalarından kaçınmak, sağlığınız ve başarılı bir yemek için çok önemlidir. Sonuçta, farklı pişirme yöntemlerini veya malzemeleri ne kadar iyi bilirseniz bilin, gıda zehirlenmesine neden oluyorsa yemeğin tadını çıkaramazsınız değil mi?
Gıda güvenliği konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenmek zor gelebilir. Ancak temel uygulamaları benimsemeye başladığınızda, bunların kısa sürede rutininize eklendiğini fark edeceksiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, gıda güvenliği uzmanlarının kaçınılması gerektiğini söylediği bu yaygın hataları göz önünde bulundurun.
Soymadan Önce Sebzeleri Yıkamamak
Soymayı planladığınız sebze ve meyveleri yıkamak anlamsız bir adım gibi görünebilir; yüzeydeki kir ve mikroplar soyulduğunda yok olmaz mı? Uzmanlara göre bu her zaman böyle değil. Uzmanlar sebzenin kabuğundaki kir ve hastalık yapıcı patojenlerin soyucuya, oradan da kestiğiniz sebze ve meyvelere bulaşabileceğini söylüyor.
Bu durum, pişirme işlemi sırasında ısı mikropları yok ettiği için özellikle çiğ olarak yenilecek ürünler için endişe verici bir durum.
Çözüm: Sebzeleri soymadan önce temiz bir sebze fırçası ile akan su altında yıkamalısınız. Sebzeleri ellemeden önce ellerinizi yıkamayı da unutmayın.
Artanları uzun süre saklamak
Bir başka hata da artan yiyeceklerin buzdolabında ne kadar süre saklandığını göz ardı etmektir. Unutmayın bakteri ve mantarlar her yerdedir ve yiyecekler buzdolabına konmadan önce bile üzerlerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmalar buzdolabında bile yavaşça çoğalabilir, bu nedenle birkaç gün sonra sayıları birini hasta edecek kadar artabilir.
Çözüm: Artan yiyecekler üç ila dört gün içinde tüketilmelidir. Ayrıca, artanları yeniden ısıtıyorsanız, iç sıcaklıklarının en az 165 dereceye ulaştığından emin olun. Bu, gıdalardaki zararlı mikropların yok olmasını sağlayacaktır.
Sebzeler ve Çiğ Et için Aynı Kesme Tahtasını Kullanmak
Her şey için tek bir kesme tahtası kullanmak cazip gelebilir, ancak hem sebze ve meyveleri hem de çiğ eti hazırlamak için aynı tahtayı kullanmak ciddi bir gıda güvenliği hatası olabilir. Çiğ et, sizi çok hasta edebilecek patojenik bakteriler içerir, bu nedenle kontaminasyonu (bulaşmayı) önlemek için diğer tüm gıdaların ayrı tutulması çok önemlidir.
Çözüm: Sebze ve çiğ et için ayrı kesme tahtaları satın alın. Mümkünse, kolayca ayırt edebilmeniz için farklı renkli tahtalar seçin. Ayrıca, pişmiş eti kesmeniz gerekiyorsa, çiğ sebzeler için ayrılmış tahtayı veya üçüncü bir ayrı tahtayı kullanın.
Et Termometresi Kullanmamak
Et pişirirken genellikle görsel ipuçlarına (renk ve doku gibi) güveniyorsanız, bir et termometresi satın almanın zamanı gelmiş olabilir. Gıda güvenliği uzmanları, görsel ipuçlarının zararlı patojenlerin öldürüldüğünün güvenilir göstergeleri olmadığını, çünkü etten ete farklılık gösterdiğini söylüyor. Söz konusu görsel ipuçlarının algılanmasının da kişiden kişiye değişebileceğini belirtiyor.
Çözüm: Pişirme derecesini en doğru şekilde belirlemek için, et termometresini etin en kalın kısmına sokun. Her proteinin ulaşması gereken minimum iç sıcaklığı vardır, ancak şüpheniz varsa, termometrenin 165 dereceyi gösterdiğinden emin olun.
Dondurulmuş Gıdaları Tezgah Üzerinde Çözdürmek
Dondurulmuş gıdaları tezgah üzerinde çözdürmek kolay olabilir, ancak gıda güvenliği riski oluşturur. Uzmanlar, bu uygulamanın “gıdaları, çoğu bakterinin hızla çoğaldığı ve muhtemelen toksin ürettiği 40 ila 140 derece arasındaki tehlikeli sıcaklık aralığında tuttuğunu” açıklıyor. Bu, gıda kaynaklı hastalık riskini artırır, hatta gıda pişirilmiş olsa bile…
Çözüm: Tavuk gibi dondurulmuş gıdaları güvenli bir şekilde çözmek için, buzdolabına veya soğuk su dolu bir kaseye (veya lavaboya) koyun ve suyu her 30 dakikada bir suyu değiştirin. Bu, suyun sıcaklık açısından tehlikeli bölgeye girmesini önleyecektir.
Yiyecekleri Çok Uzun Süre Oda Sıcaklığında Bekletmek
Oda sıcaklığında bırakılan yiyeceklerin görünüşünde ve kokusunda bir sorun olmayabilir, ancak bu, onları yemenin güvenli olduğu anlamına gelmez. Belirli bir süre sonra, hastalık yapıcı bakteriler çoğalabilir ve sizi hasta edecek kadar büyük sayılara ulaşabilir. Bu nedenle, görsel ipuçlarına güvenmek yerine, yiyeceklerin oda sıcaklığında ne kadar süreyle bekletildiğini dikkate almak çok önemlidir.
Çözüm: Pişmiş yiyecekleri asla iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Buzdolabının soğuk sıcaklığı bakteri üremesini yavaşlatabileceği için, artan yiyecekleri mümkün olan en kısa sürede buzdolabına koyun.
Çiğ Tavuk Yıkama
Birçok kişi bakterileri temizlemek için çiğ tavuğu yıkar, ancak bu uygulama yarardan çok zarar verebilir. Uzmanlar, “Anneniz bunu yapmış olabilir, ancak tavuğu yıkamak zararlı Salmonella ve Campylobacter bakterilerini mutfağınıza ve diğer gıdalara sıçratabilir ve bu da sizi ve ailenizi hasta edebilir” diyor. Zararlı bakterileri yok etmenin tek yolu tavuğu iyice pişirmektir.
Çözüm: Çiğ tavuğu yıkama adımını atlayın, çünkü bu gereksiz ve potansiyel olarak güvensizdir. Bunun yerine, mutfağınızda çapraz bulaşmayı önleyen diğer uygulamalara odaklanın, örneğin çiğ tavuk için ayrı bir kesme tahtası kullanın.