Marinasyon işlemi, ete hem lezzet hem de yumuşaklık veriyor. Ağızda dağılan o yumuşacık etler, genelde doğru marinasyon işleminin nasıl yapılması gerektiğini bilen maharetli ellerden çıkıyor.
Marinasyon, temelinde etin özel hazırlanan bir karışım içinde bekletilerek yumuşatılma sürecini ifade ediyor. Tabii her eti marine etmenize de gerek olmuyor. Kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone ve fileminyon kendiliğinden yeteri kadar lezzetli olan etler, marinasyona pek ihtiyaç duymuyorlar. Ancak bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler ve hindi, marine edilince çok daha güzel bir tada sahip oluyor.
Asidik malzeme ile yağın doğru bileşimi
Marinasyonun formülü çok basit aslında… Bir asidik malzeme ile ağız tadınıza hitap eden bir yağ türünü çeşit çeşit baharat ve otlarla buluşturduğunuzda en iyi marine sosunu elde etmiş oluyorsunuz. Asidik ürünler; sirke, yayık altı suyu, şarap ya da bira, şeftali suyu, limon suyu gibi sıvılar ile yoğurt, papaya, bal gibi yiyeceklerden oluşuyor. Eti yumuşatmada ve marinasyonda en iyi lezzet dengesi formülünü ise yoğurt ve yayık altı suyu veriyor. Yağ olarak da natürel sızma zeytinyağından fındık yağına, susam yağından badem yağına kadar farklı yağ çeşitleri kullanabilirsiniz.
Baharatlara gelince…
Malum bu konuda Türk mutfağı oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Taze ve kuru defne yaprağı, fesleğen, kekik, karabiber, kimyon, biberiye ve zencefil… Damak tadınıza hitap eden her türlü baharatı seçebilirsiniz. Şekerli bir tat arzu ederseniz bal, pekmez, esmer şeker de ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde farklı tatlara açık biriyseniz ketçap, hardal gibi hazır sosları da tercih edebilirsiniz. Yani marine sosunuzu yaparken yaratıcılık size kalmış…
Marinasyon için etinizin kalınlığının bir buçuk parmağı geçmemesine özen gösterin. Daha rafine bir lezzet arzu ediyorsanız marine ederken cam kap kullanmaya özen gösterin.
Ne kadar marine edeceğiz?
Marinasyonda en önemli noktalardan biri de süre. Eğer yemeği hazırlamaya 1 saatiniz bile varsa endişelenmeyin. Zira doğru malzemelerle bu kadar sürede de etinize lezzet vermeniz mümkün. Marinasyon sosuyla ete hafif bir şekilde masaj yaparak bu süreyi kısaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Ama daha uzun zamanınız varsa bakın ideal marine süreleri nasıl oluyor? Tavuk ve hindi, 2 saatten 12 saate kadar sosun içinde bekletilebiliyor. Et söz konusu olduğunda ise bu süre 24 saate kadar uzayabiliyor. Balıklar için marine süresi 20-30 dakika iken karides gibi deniz kabukluları için 15 dakika marine sosunda dinlenmek yetiyor. Aman dikkat! 12 saatten fazla marine edilen etler, daha hızlı pişiyor. Normalin üçte biri gibi bir sürede etiniz pişmiş olacaktır, o yüzden gözünüzü ateşten ayırmayın…
En pratik soslar
Evde elinizin altında bulunabilecek malzemelerle tüm etler için hızlı ve kolay şekilde marine sosları hazırlamanız mümkün. Örneğin aynı ölçüde yoğurt ve sütü karıştırıp, içine bu ölçünün yarısı kadar zeytinyağı koyun. Bol miktarda karabiber ve kimyon ekleyin. İşte sosunuz hazır. Marinasyondan en iyi sonucu almak için bu karışımın etinizin üstünü kaplaması gerekiyor. Eşit miktarda zeytinyağı ve limon suyunu karıştırarak tavuk eti için çok lezzetli bir sos elde edebilirsiniz. Bu karışıma bir limonun kabuğunu rendeleyip, birkaç dal taze ya da kuru adaçayı yaprakları ve karabiber de eklerseniz enfes bir sosa sahip olursunuz.
Hindiye özel bir marine sos istiyorsanız 80 ml limon suyunu, 60 ml sıvı yağı, yarım çay kaşığı karabiberi, 2 kaşık suyu, çeyrek demet dereotunu, bir çay kaşığı tuzu ve son olarak ezilmiş bir diş sarımsağı bir kaba alın ve hindinizi en az 3 saat bu karışımın içinde bekletin.
Kırmızı ette kullanılmak üzere özellikle hardal sevenler için en kolay hazırlanacak tariflerden biri ise şöyle: Sos için 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı dijon hardalı ve 1 tatlı kaşığı kırılmış tane karabiber, 3 dal taze fesleğen, 2 dal taze biberiye, 2 dal taze kekiği karıştırın ve eti bu sosun içinde buzdolabında bekletin.
Derleme kaynaklar:
www.dish.allrecipes.com/how-to-marinate-meat/